Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

broccocress-koppert-cress

Beeld: Koppert Cress

Onderzoekers van de National University van Singapore hebben een ontsmettingsmethodiek ontdekt om kiemgroenten en gesneden sla te beschermen tegen micro-organismen. Ook biologische. 

Ziekteverwekkers als EHEC, Salmonella en Listeria zitten niet alleen in dierlijke producten. Sinds de EHEC-uitbraak van 2011, die de hele Europese tuinbouw in een crisis stortte, en vorig jaar de 'sla-paniek' in de Verenigde Staten, weten we dat ook groente de bron kan zijn van voedselgerelateerde infecties waar mensen aan kunnen overlijden. 

De wetenschappers wasten broccolikiemen in water met verschillende concentraties melkzuur en natriumhypochloriet. Twee minuten wassen in de oplossing reduceerde het kiemgetal - de maat waarin de bacteriële besmettingsgraad van een vers product wordt uigedrukt - fors. De kleur, textuur en geur van de broccolikiemen in het onderzoek bleven na behandeling intact. 

Ontsmettingsmiddelen kunnen meestal niet gebruikt worden op biologische producten, omdat ze volgens de richtlijnen niet toegelaten zijn in de teelt en verwerking van biologische producten. In dit onderzoek gebruikten de wetenschappers middelen die door de Amerikaanse toezichthouder op de biologische teelt zijn toegestaan. Voor de voedselveiligheid van biologische kiem- en gesneden groenten kan het onderzoek dan ook grote impact hebben.

Bron: Foodlog

Lees ook
Veilig voedsel met plasmatechnologie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

Novel Foods zijn volgens de definitie ‘voedingsmiddelen die vóór 15 mei 1997 niet in significante mate door de mens in de EU werden geconsumeerd’ – onder meer insecten, algen en kweekvlees vallen in deze categorie. Deze voedingsmiddelen worden onderworpen aan verschillende veiligheidsevaluaties. Jaap Kluifhooft, consultant...

Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Mensen willen best meer groente eten maar dan moeten zij wel verleid worden door een lekker klinkende naam. Alleen zeggen dat iets op basis van de voedingswaarden gezond is, blijkt niet voldoende om voor de gezonde optie te gaan.