Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

broccocress-koppert-cress

Beeld: Koppert Cress

Onderzoekers van de National University van Singapore hebben een ontsmettingsmethodiek ontdekt om kiemgroenten en gesneden sla te beschermen tegen micro-organismen. Ook biologische. 

Ziekteverwekkers als EHEC, Salmonella en Listeria zitten niet alleen in dierlijke producten. Sinds de EHEC-uitbraak van 2011, die de hele Europese tuinbouw in een crisis stortte, en vorig jaar de 'sla-paniek' in de Verenigde Staten, weten we dat ook groente de bron kan zijn van voedselgerelateerde infecties waar mensen aan kunnen overlijden. 

De wetenschappers wasten broccolikiemen in water met verschillende concentraties melkzuur en natriumhypochloriet. Twee minuten wassen in de oplossing reduceerde het kiemgetal - de maat waarin de bacteriële besmettingsgraad van een vers product wordt uigedrukt - fors. De kleur, textuur en geur van de broccolikiemen in het onderzoek bleven na behandeling intact. 

Ontsmettingsmiddelen kunnen meestal niet gebruikt worden op biologische producten, omdat ze volgens de richtlijnen niet toegelaten zijn in de teelt en verwerking van biologische producten. In dit onderzoek gebruikten de wetenschappers middelen die door de Amerikaanse toezichthouder op de biologische teelt zijn toegestaan. Voor de voedselveiligheid van biologische kiem- en gesneden groenten kan het onderzoek dan ook grote impact hebben.

Bron: Foodlog

Lees ook
HEMA introduceert vegan groente hotdog

HEMA introduceert vegan groente hotdog

Vanaf 2 augustus is de beroemde HEMA hotdog verkrijgbaar in een vegan-variant. Het warenhuis ontwikkelde de hotdog in samenwerking met &Samhoudfood en diens twee-Michelinsterren chefkok Moshik Roth. De groente hotdog bevat 9 verschillende groenten en is geheel plantaardig, evenals het broodje en de saus, laat HEMA weten in een persbericht.

Biologische onzin

Biologische onzin

Erwin Boutsma speurt in de supermarkt fanatiek naar ‘biologische’ keurmerken op de verpakking van groenten en fruit: 'Niet omdat ik die producten wíl, maar omdat ik ze juist níet wil.' Het CBS becijferde in mei dat in 2018 op 0,7 % van het Nederlandse landbouwareaal aan biologische akkerbouw werd gedaan, een...

NVWA publiceert inspectieresultaten importeurs specerijen

NVWA publiceert inspectieresultaten importeurs specerijen

95 procent van de specerijenimporteurs voldoet aan de voedselveiligheidseisen. Dat blijkt uit inspectieresultaten van de NVWA, die deze week openbaar werden gemaakt. Tussen juli 2017 en juni 2018 controleerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of Nederlandse importeurs van specerijen zich aan de voedselveiligheidsregels houden. Het gaat om...