Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

broccocress-koppert-cress

Beeld: Koppert Cress

Onderzoekers van de National University van Singapore hebben een ontsmettingsmethodiek ontdekt om kiemgroenten en gesneden sla te beschermen tegen micro-organismen. Ook biologische. 

Ziekteverwekkers als EHEC, Salmonella en Listeria zitten niet alleen in dierlijke producten. Sinds de EHEC-uitbraak van 2011, die de hele Europese tuinbouw in een crisis stortte, en vorig jaar de 'sla-paniek' in de Verenigde Staten, weten we dat ook groente de bron kan zijn van voedselgerelateerde infecties waar mensen aan kunnen overlijden. 

De wetenschappers wasten broccolikiemen in water met verschillende concentraties melkzuur en natriumhypochloriet. Twee minuten wassen in de oplossing reduceerde het kiemgetal - de maat waarin de bacteriële besmettingsgraad van een vers product wordt uigedrukt - fors. De kleur, textuur en geur van de broccolikiemen in het onderzoek bleven na behandeling intact. 

Ontsmettingsmiddelen kunnen meestal niet gebruikt worden op biologische producten, omdat ze volgens de richtlijnen niet toegelaten zijn in de teelt en verwerking van biologische producten. In dit onderzoek gebruikten de wetenschappers middelen die door de Amerikaanse toezichthouder op de biologische teelt zijn toegestaan. Voor de voedselveiligheid van biologische kiem- en gesneden groenten kan het onderzoek dan ook grote impact hebben.

Bron: Foodlog

Lees ook
LCA nadelig voor biologische teelt

LCA nadelig voor biologische teelt

De Life Cycle-analyse (LCA) is inmiddels een beproefde methode om de milieu-impact van producten meetbaar te maken. De methode is in eerste instantie ontwikkeld om de impact van industriële producten te meten, maar wordt ook toegepast op de productie en verwerking  van voedsel en verpakkingen. De manier waarop die analyses de ecologische voetafdruk...

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

In de voedingsmiddelenindustrie ligt contaminatie altijd op de loer. Om de voedselveiligheid te waarborgen zijn goede voorzorgsmaatregelen, hygiëne en controle nodig.

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

Consumenten worden er blij van: de kippen die in de wei scharrelen rond mobiele kippenstallen en de biologische scharreleieren die langs de weg te koop zijn. Dat past bij het beeld dat de gemiddelde burger heeft van "ambachtelijk, eerlijk, veilig en fair trade voedsel (omdat geld niet in de zakken van de grootgrutter verdwijnt).