Waterpompen besparen 800.000 m3 gas in Nederlandse kaasfabriek

25 september 2020

Beeld: Sabroe Products

Sabroe Product Benelux installeerde een warmtepomp gecombineerd met waterkoeler in de nieuwe kaasfabriek van Rouveen Kaasspecialiteiten. De warmwaterpomp verplaatst de energiebehoefte van de waterkoeler, waardoor er nauwelijks energieverlies optreedt bij het verkoelen en verwarmen.

Volgens Sabroe, onderdeel van Johnson Controls, die specialiseert in koeltechniek, is dit de eerste dergelijke installatie in de Nederlandse kaasindustrie. De kaasfabriek heeft heet water van 80°C nodig voor de reiniging van de tanks en koud water voor bijvoorbeeld het pekellokaal. Jan Kin, manager technische dienst bij de kaasfabriek: “Voorheen werd voor het productieproces warmte gegenereerd met stoomketels die met aardgas werden verwarmd. Om de stikstof-, NOX- en CO2-uitstoot van het productieproces te reduceren, vonden we een duurzame, gasloze oplossing voor de energievoorziening in de nieuwe techniek van de warmtepomp van Sabroe. De warmtepomp met waterkoeler van Sabroe die zowel heet water tot 90°C en koud water tot -0,5°C kan genereren, vervangt de stoomketels die op gas draaiden.”

Fysieke link

Søren Demant, sales executive van Sabroe Products Benelux legt uit: “De warmtepomp die we in de kaasfabriek hebben geïnstalleerd is de dualPAC716 VSD-warmtepomp met een verwarmingsvermogen van circa 1240kW en een koelvermogen van 800 kW. Deze industriële warmtepomp bestaat uit twee 16-cilinder frequentiegeregelde zuigercompressoren. Het is een tweetrapsinstallatie (tweetraps warmtepomp), met twee verschillende van elkaar gescheiden onderdelen. Het ene onderdeel omvat een lagedrukcompressor die koud water produceert. Het andere deel is een hogedrukcompressor die heet water produceert. De energiebehoefte die wordt gebruikt door de lagedrukcompressor (low stage pressure compressor) wordt verplaatst door de hogedrukcompressor (high stage compressor), waardoor er nauwelijks energieverlies ontstaat tijdens het verkoelen en verwarmen. De twee onderdelen van de machine zijn fysiek gelinkt door een tussenkoeler. Dit betekent dat het persgas van de lagedrukcompressor direct wordt gebruikt voor de hogedrukcompressor. Omdat deze machine niet op aardgas werkt, is het een duurzame en energie-efficiënte oplossing." Volgens Sabroe Product werken de meeste warmtepompen met warmteterugwinning. De warmtepomp van Sabroe werkt niet met warmteterugwinning, maar wordt specifiek ingezet om de warm- en koudwaterbehoefte van de diverse processtromen te combineren in één machine. Het houdt de verschillende temperatuurniveaus bij het in- en uitgaand water in stand. Alleen zo is het mogelijk om geen aardgas te gebruiken.

Bron: Sabroe Products

Altijd op de hoogte blijven?