Waterstofperoxide moet stallen van fipronil verlossen

pluimvee

Hoe krijg je als pluimveebedrijf je met fipronil besmette stallen weer fipronilvrij? De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) geeft op zijn website praktische adviezen. "Die informatie wordt dagelijks aangevuld met de kennis die zich in de praktijk ontwikkelt bij onder meer de GD, pluimveedierenartsen en de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht", schrijft de NOS.

Omdat fipronil verboden is in de pluimveehouderij, is er weinig kennis en ervaring in de wetenschap en wordt er volop geëxperimenteerd. Stallen moeten 'bezemschoon' gemaakt worden, van mest en veren ontdaan, en daarna gedesinfecteerd. Niet alleen het fipronil moet verwijderd worden, ook de metabolieten (afbraakproducten) ervan.

Waterstofperoxide lijkt op dit moment "de enige stof die fipronil echt lijkt te kunnen deactiveren en die praktisch toepasbaar is". Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders verwoordt de grootste vrees van boeren: dat afnemers in de huidige 'chemofobie' alleen nog maar genoegen nemen met nul komma nul.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Brand in loods van eierdozenfabrikant Huhtamaki

Brand in loods van eierdozenfabrikant Huhtamaki

Bij verpakkingsfabrikant Huhtamaki in Franeker is een loods met eierdozen afgebrand. Daarbij zijn miljoenen eierdozen vernietigd. De brand vond plaats in de vroege ochtend van 14 augustus.

Kipster stapt over op eierdozen van 100% gerecycled papier

Kipster stapt over op eierdozen van 100% gerecycled papier

Kippenboer Kipster introduceert nieuwe eierdozen gemaakt van 100% gerecycled papier. De CO2 die vrijkomt bij het productieproces wordt gecompenseerd, waardoor de doosjes CO2-neutraal zijn.

Productiegroei eieren en zuivel met keurmerk On the way to PlanetProof

Productiegroei eieren en zuivel met keurmerk On the way to PlanetProof

Het aantal pluimveehouders dat voldoet aan de duurzaamheidseisen van het keurmerk On the way to PlanetProof steeg in 2021 met 24% ten opzichte van 2020. Ook de hoeveelheid areaal beheerd land door melkveehouders nam toe en steeg met 3%.