Waterstofperoxide moet stallen van fipronil verlossen

pluimvee

Hoe krijg je als pluimveebedrijf je met fipronil besmette stallen weer fipronilvrij? De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) geeft op zijn website praktische adviezen. "Die informatie wordt dagelijks aangevuld met de kennis die zich in de praktijk ontwikkelt bij onder meer de GD, pluimveedierenartsen en de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht", schrijft de NOS.

Omdat fipronil verboden is in de pluimveehouderij, is er weinig kennis en ervaring in de wetenschap en wordt er volop geëxperimenteerd. Stallen moeten 'bezemschoon' gemaakt worden, van mest en veren ontdaan, en daarna gedesinfecteerd. Niet alleen het fipronil moet verwijderd worden, ook de metabolieten (afbraakproducten) ervan.

Waterstofperoxide lijkt op dit moment "de enige stof die fipronil echt lijkt te kunnen deactiveren en die praktisch toepasbaar is". Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders verwoordt de grootste vrees van boeren: dat afnemers in de huidige 'chemofobie' alleen nog maar genoegen nemen met nul komma nul.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
NVWA niet nalatig in fipronil-affaire

NVWA niet nalatig in fipronil-affaire

De rechtbank in Den Haag oordeelde deze week dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Nederlandse staat in de fipronil-crisis van 2017 geen verwijtbare fouten hebben gemaakt.  LTO Nederland, pluimveehoudersvakbond NVP en 124 pluimveehouders hadden een rechtszaak aangespannen omdat ze van mening zijn dat de NVWA onvoldoende...

Omzet voedsel met keurmerk in vier jaar verdubbeld

Omzet voedsel met keurmerk in vier jaar verdubbeld

In vier jaar tijd is de omzet aan voeding met een onafhankelijk gecontroleerd keurmerk voor duurzaamheid in de Nederlandse supermarkten meer dan verdubbeld. Dat meldt onderzoeksbureau IRI naar aanleiding van de publicatie van de meest recente Monitor Keurmerken Retail.

Rechter besluit over nalatigheid van NVWA in fipronilzaak

Rechter besluit over nalatigheid van NVWA in fipronilzaak

De boerenbelangenorganisaties LTO en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij daagden de NVWA voor de rechter namens 124 pluimveehouders en kippenboeren. Zij vinden dat de NVWA en daarmee de Nederlandse overheid de boeren had moeten waarschuwen dat het middel DEGA16 dat zij gebruikten om hun dieren en stallen te vrijwaren van bloedluis, het niet toegestane...