Bedrijven die exporteren naar Duitsland moeten zich voorbereiden op een vergaande nieuwe verpakkingswet.

Vanaf 1 januari 2019 wordt de verpakkingsverordening (VerpackV) vervangen door de nieuwe verpakkingswet (VerpackG). Iedereen die verpakkingen op de Duitse markt brengt moet zich registreren bij een nieuwe instantie, de ‘Zentrale Stelle Verpackungsregister’, en een contract afsluiten voor een zogenaamd ‘duaal systeem’ waarbij gebruikte verpakkingen weer worden opgehaald bij de eindconsument en worden gerecycled.

De nieuwe verpakkingswet geldt voor alle distributeurs, die verpakkingen als eerste bedrijfsmatig in Duitsland in omloop brengen. Dit betekent dat de wet niet alleen van toepassing is op nationale producten, maar ook geldt voor importeurs en online handelaren, die goederen in Duitsland in omloop brengen, bijvoorbeeld vanuit Nederland.

Boetes

De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat er meer afval wordt gerecycled en minder milieubelastende verpakkingen worden gebruikt. Ook moet de wet ervoor zorgen dat bedrijven die aan Duitsland leveren ook aan de verplichte registraties voldoen. Op dit moment zijn er nog veel ondernemingen die hun verpakkingen niet melden. Vanaf januari komen daar boetes op te staan die kunnen oplopen tot €200.000.

Altijd op de hoogte blijven?