Wegwerpplastic definitief verboden vanaf 2021

Plastic bekers

Afgelopen woensdag heeft het Europees Parlement een nieuwe wet aangenomen waarin wegwerpproducten gemaakt van plastic worden verboden. Vanaf 2021 wordt de productie van producten als plastic wegwerpbestek, wattenstaafjes, rietjes en roerstaafjes verboden.

De wet bepaalt dat de volgende producten vanaf 2021 verboden zijn binnen de EU:

  • Plastic wegwerpbestek (vorken, messen, lepels en eetstokjes)
  • Wegwerpborden
  • Plastic rietjes
  • Plastic wattenstaafjes
  • Plastic ballonstokjes
  • Oxo-biologisch afbreekbaar plastic, bewaarbakjes en bekers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen

Bij het stemmen bleken 560 Europarlementariërs voor het akkoord, 35 stemden tegen en 28 onthielden zich van stemming.

Verantwoordelijkheid

In de nieuwe wet staan ook nieuwe recycle doelstellingen vastgelegd. Van lidstaten wordt verwacht dat zij 90% van alle plastic flessen inzamelen tegen 2029. Daarnaast moeten de plastic flessen in 2025 minstens voor 25% uit gerecycled plastic bestaan, oplopend tot 30% in 2030. Een andere maatregel die is vastgelegd in de wet is de producentenverantwoordelijkheid. Vooral in de tabak- en visserijindustrie worden de producenten verantwoordelijk gehouden voor de door hen veroorzaakte vervuiling. Ten slotte staat in de nieuwe wet vermeld dat etiketten moeten worden voorzien van informatie over de negatieve milieueffecten van het op straat weggooien van producten met plastic.

Lees ook
Albert Heijn stopt gehakt voortaan in zakje

Albert Heijn stopt gehakt voortaan in zakje

Het gehakt van Albert Heijn zit voortaan in een zakje in plaats van een bakje. Volgens de supermarkt scheelt dit meer dan 500.000 kilo plastic op jaarbasis, een besparing van 70 procent. Een voordeel voor klanten is dat de nieuwe verpakking minder ruimte inneemt in de plastic afvalbak.

Hackathon challenge 3: Knellende plastic verpakkingen

Hackathon challenge 3: Knellende plastic verpakkingen

Tijdens Food Technology op 1 en 2 december vindt de 3e editie van de hackathon Redesign Your Food Business plaats. EVMI presenteert daarvoor 3 challenges. Wil jij met je team de casus van vandaag, of een zelf bedachte challenge, oppakken tijdens Food Technology? Laat het ons weten!

Lipton maakt plastic theezakjes minder milieubelastend

Lipton maakt plastic theezakjes minder milieubelastend

Lipton gaat in Europa over van hun plastic theezakjes naar een composteerbaar, plantaardig alternatief. Eind 2021 wordt ook het plastic rondom de kartonnen verpakkingen vervangen.