Wegwerpplastic definitief verboden vanaf 2021

Plastic bekers

Afgelopen woensdag heeft het Europees Parlement een nieuwe wet aangenomen waarin wegwerpproducten gemaakt van plastic worden verboden. Vanaf 2021 wordt de productie van producten als plastic wegwerpbestek, wattenstaafjes, rietjes en roerstaafjes verboden.

De wet bepaalt dat de volgende producten vanaf 2021 verboden zijn binnen de EU:

  • Plastic wegwerpbestek (vorken, messen, lepels en eetstokjes)
  • Wegwerpborden
  • Plastic rietjes
  • Plastic wattenstaafjes
  • Plastic ballonstokjes
  • Oxo-biologisch afbreekbaar plastic, bewaarbakjes en bekers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen

Bij het stemmen bleken 560 Europarlementariërs voor het akkoord, 35 stemden tegen en 28 onthielden zich van stemming.

Verantwoordelijkheid

In de nieuwe wet staan ook nieuwe recycle doelstellingen vastgelegd. Van lidstaten wordt verwacht dat zij 90% van alle plastic flessen inzamelen tegen 2029. Daarnaast moeten de plastic flessen in 2025 minstens voor 25% uit gerecycled plastic bestaan, oplopend tot 30% in 2030. Een andere maatregel die is vastgelegd in de wet is de producentenverantwoordelijkheid. Vooral in de tabak- en visserijindustrie worden de producenten verantwoordelijk gehouden voor de door hen veroorzaakte vervuiling. Ten slotte staat in de nieuwe wet vermeld dat etiketten moeten worden voorzien van informatie over de negatieve milieueffecten van het op straat weggooien van producten met plastic.

Lees ook
Unilever stopt Solero’s in multipack zonder losse plastic wrapper

Unilever stopt Solero’s in multipack zonder losse plastic wrapper

In navolging van de Magnum pints van gerecycled plastic, komt Unilever nu met een volgend plastic-besparend product: de Solero ijsjes in het multipack zijn niet meer per stuk in plastic verpakt, maar zo uit de kartonnen verpakking te gebruiken. Dat schrijft Unilever in een persbericht.

Magnum lanceert ijsverpakkingen van gerecycled plastic

Magnum lanceert ijsverpakkingen van gerecycled plastic

Magnum lanceerde gister zijn eerste ijs-pints gemaakt van gerecyclede plastic verpakkingen. De ijsgigant is hiermee de eerste in de ijs-industrie die gebruik maakt van recyclebaar plastic.

Start-up maakt bioplastic van zaagsel

Start-up maakt bioplastic van zaagsel

Plastic verpakkingen en hun ecologische footprint blijven een hot topic. Als het aan Origin Materials ligt, zullen we in de toekomst onze frisdrank drinken uit CO2-negatieve plastic flessen gemaakt van zaagsel Het alternatief voor plastic dat Origin Materials heeft ontwikkeld, is een fles gemaakt van het houtafval van zagerijen. Het...