Wereldbank verwacht hoge voedselprijzen tot eind 2024

Prijsstijging Pexels

Foto: Pexels

De prijzen van basisproducten zoals energie en voedsel blijven nog enkele jaren hoog, zegt de Wereldbank. Volgens het laatste Commodity Markets Outlook-rapport duurt dit nog tot eind 2024.  

De oorlog in Oekraïne heeft de handel, productie en consumptie wereldwijd aangetast, staat in het rapport. De prijs van voedingsproducten als tarwe en zonnebloemolie stegen daardoor naar het hoogste punt sinds 2008. Ook de energieprijzen blijven toenemen en kenden vorig jaar de sterkste groei sinds de oliecrisis in 1970. De Wereldbank is bezorgd om stagflatie: hoge inflatie in combinatie met een economische krimp.

De Wereldbank verwacht dat de energieprijzen dit jaar 50% hoger zullen liggen dan vorig jaar, voordat ze in 2023 en 2024 weer wat dalen. De prijs van landbouwproducten stijgt volgens de Wereldbank met ongeveer 20%.

Bron: Landbouwleven.be, Worldbank.org

Lees ook
Bakkers in actie tegen oplopende energieprijzen, NBOV doet oproep aan Den Haag

Bakkers in actie tegen oplopende energieprijzen, NBOV doet oproep aan Den Haag

De energieprijzen lopen voor steeds meer bakkers steeds hoger op en veel bakkers vrezen dat zij na het afsluiten van nieuwe energiecontracten de kosten niet meer aan de klanten kunnen doorberekenen. NBOV doet daarom een oproep aan Den Haag: “Kom met een oplossing.”

Inflatie ligt boven 10 procent

Inflatie ligt boven 10 procent

Voor het eerst sinds september 1975 ligt de inflatie boven de 10 procent. Afgelopen maand steeg deze naar 10,3 procent ten opzichte van juli 2021. Deze stijging wijt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met name aan de prijsontwikkelingen van energie en woninghuur.

Melkprijs stijgt naar recordhoogte

Melkprijs stijgt naar recordhoogte

De prijs die boeren voor melk krijgen ligt bijna twee keer zo hoog als een jaar geleden. FrieslandCampina hanteert in juli een garantieprijs van 60 cent per liter. Nooit eerder betaalde het bedrijf zoveel voor een liter melk.