Wereldbank verwacht hoge voedselprijzen tot eind 2024

Prijsstijging Pexels

Foto: Pexels

De prijzen van basisproducten zoals energie en voedsel blijven nog enkele jaren hoog, zegt de Wereldbank. Volgens het laatste Commodity Markets Outlook-rapport duurt dit nog tot eind 2024.  

De oorlog in Oekraïne heeft de handel, productie en consumptie wereldwijd aangetast, staat in het rapport. De prijs van voedingsproducten als tarwe en zonnebloemolie stegen daardoor naar het hoogste punt sinds 2008. Ook de energieprijzen blijven toenemen en kenden vorig jaar de sterkste groei sinds de oliecrisis in 1970. De Wereldbank is bezorgd om stagflatie: hoge inflatie in combinatie met een economische krimp.

De Wereldbank verwacht dat de energieprijzen dit jaar 50% hoger zullen liggen dan vorig jaar, voordat ze in 2023 en 2024 weer wat dalen. De prijs van landbouwproducten stijgt volgens de Wereldbank met ongeveer 20%.

Bron: Landbouwleven.be, Worldbank.org

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Biologisch landbouwareaal in 2022 opnieuw gegroeid

Biologisch landbouwareaal in 2022 opnieuw gegroeid

In 2022 is het biologisch landbouwareaal gegroeid naar 79.853 hectare (exclusief grond in omschakeling), blijkt uit nieuwe jaarcijfers van Skal Biocontrole, de toezichthouder van de biologische sector. Daarmee komt het aandeel biologisch landbouwareaal op 4,4%. De sector groeit hiermee voor het zevende jaar op rij.

Verstegen Spices & Sauces genomineerd voor de EZK Energy Award

Verstegen Spices & Sauces genomineerd voor de EZK Energy Award

Verstegen Spices & Sauces is een van de drie genomineerden voor de EZK Enery Award 2022. Dat is een award voor bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en/of het gebruik van hernieuwbare (duurzame) warmte. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar.

Nederlandse voedselprijzen gaan nog verder stijgen

Nederlandse voedselprijzen gaan nog verder stijgen

Voedselproducenten gaan de komende maanden hun prijzen nog verder verhogen. Analisten van de Rabobank verwachten prijsstijgingen van 10 tot 20 procent. De reden? Ondanks een daling van de prijzen op de wereldmarkt zien voedselproducenten hun kosten nog steeds oplopen.