Wetenschap om op te vreten

Zuurdesembrood_BBC

De NTR begint vanavond (8 september) met het nieuwe programma 'Wetenschap om op te vreten'.  Het programma is gebaseerd op de Britse serie 'Food - Delicious Science '. Deze driedelige serie toont de wetenschap achter ons eten. Het programma stelt vragen als. Hoe verandert het eten tijdens het koken? Welke chemische processen spelen hierbij een rol? Wat is smaak? En welke rol spelen onze hersenen hierbij?

In de eerste aflevering 'Je bent wat je eet' staat in het teken van vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Baby's krijgen alles binnen via moedermelk. Daarna volgt een zoektocht naar voedsel met dezelfde elementen. De tweede aflevering 'Een kwestie van smaak' verkent de geuren en smaken van voedsel. En de laatste aflevering 'Voedsel voor het brein' bekijkt de invloed van voedsel op de hersenen.

Wetenschap om op te vreten is van 8 tot en met 22 september elke vrijdag te zien om 19.20 op NPO 2.

 
Lees ook
Conclusies onderzoek naar gezondheid biologische kippen onder druk aangepast

Conclusies onderzoek naar gezondheid biologische kippen onder druk aangepast

In 2005-2007 liep in Nederland een grootschalig onderzoek naar de gezondheid van biologische kippen. In televisieprogramma Zembla vertelde de toenmalig onderzoeksleider dat ze onder druk de resultaten aanpaste. Uit het onderzoek zouden aanwijzingen blijken dat biologisch voedsel gezonder is, maar de officiële conclusie was dat er geen conclusie mogelijk...

Consumenten zoeken door corona meer naar immuunsysteemversterkende voedingsstoffen

Consumenten zoeken door corona meer naar immuunsysteemversterkende voedingsstoffen

Taiwanese wetenschappers onderzochten met Google Trends het verband tussen corona en de online interesse in verschillende aspecten van een gezonde levensstijl. Ze vonden een sterk verband tussen het aantal coronagevallen en de interesse in immuunsysteemversterkende voedingsstoffen en kruiden.

Over smaak  valt wel te twisten

Over smaak valt wel te twisten

We weten veel te weinig over smaak. Onze kennis over bereidingswijzen holt achteruit. En met de schaalvergroting in de landbouw is in de afgelopen decennia ook nog de smaak van landbouwproducten achteruitgegaan. Dat betoogt smaakprofessor Peter Klosse. “We zijn met z’n allen voedselanalfabeet en dat vinden heel veel mensen prima.” Smaakprofessor...