Wetenschap om op te vreten

Zuurdesembrood_BBC

De NTR begint vanavond (8 september) met het nieuwe programma 'Wetenschap om op te vreten'.  Het programma is gebaseerd op de Britse serie 'Food - Delicious Science '. Deze driedelige serie toont de wetenschap achter ons eten. Het programma stelt vragen als. Hoe verandert het eten tijdens het koken? Welke chemische processen spelen hierbij een rol? Wat is smaak? En welke rol spelen onze hersenen hierbij?

In de eerste aflevering 'Je bent wat je eet' staat in het teken van vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Baby's krijgen alles binnen via moedermelk. Daarna volgt een zoektocht naar voedsel met dezelfde elementen. De tweede aflevering 'Een kwestie van smaak' verkent de geuren en smaken van voedsel. En de laatste aflevering 'Voedsel voor het brein' bekijkt de invloed van voedsel op de hersenen.

Wetenschap om op te vreten is van 8 tot en met 22 september elke vrijdag te zien om 19.20 op NPO 2.

 
Lees ook
‘Gezond eten is vaak niet lekker genoeg’

‘Gezond eten is vaak niet lekker genoeg’

Volgens promovenda Astrid van Langeveld ligt het niet kunnen volhouden van een dieet niet aan te weinig discipline, maar is een gezond dieet simpelweg niet lekker genoeg. Van Langeveld promoveerde afgelopen week op onderzoek waarin ze voedings- en smaakpatronen in Nederland analyseerde. Ze liet een getrainde jury bijna 500 verschillende voedingsmiddelen...

IFFI presenteert:  changemakers in food

IFFI presenteert: changemakers in food

Ingredients For Food Innovators organiseert op donderdag 20 september een dinner meeting rondom het thema Toekomstbestendig voedsel. Sprekers zijn Mark Kulsdom (The Dutch Weed Burger) en Peter Verstrate (Mosa Meat). Aansluitend brengen leden vrijdag 21 september een bezoek aan het Cosun innovation center van nieuw IFFI-lid Royal Cosun. Toekomstbestendig...

Weer een nagel aan de doodskist van low carb

Weer een nagel aan de doodskist van low carb

Een dieet met weinig koolhydraten is niet gezond op de lange duur. Dat is een van de opmerkelijke uitkomsten van een groot Harvard-onderzoek. Een optimaal eetpatroon bestaat voor de helft uit goede koolhydraten en weinig dierlijke eiwitten en vetten. Door Huib Stam - Foodlog Resultaten van onderzoek naar voedingsmiddelen en voedingspatronen worden steeds...