Wetenschappelijk onderzoek laat hotspots biofilms zien

21 juli 2020

Beeld: Wikipedia Commons

Oostenrijkse microbiologen onderzochten een vleesverwerkingsfabriek op biofilms. Ze ontdekten tien hotspots, waaronder afvoerputten en waterslangen. De onderzoekers vonden meer biofilms tijdens productie dan na schoonmaak. 

Tests

De onderzoekers namen eenmalig 108 monsters in een Oostenrijkse fabriek die vlees van varkens, pluimvee en runderen verwerkte. Ze testten zowel tijdens het productieproces en na de schoonmaak. Ze zochten naar hotspots, dat wil zeggen plaatsen waar zowel bacteriën en twee biofilm-componenten gevonden werden. Volgens onderzoekers is dit een betere definitie van de gebruikelijke. De onderzoekers vonden tien hotspots, waarvan zeven tijdens het productieproces en drie na schoonmaak. De microbiologen vonden geen ziekteverwekkers in de biofilms. Wel vonden zij in de meeste gevallen bacteriën aan die in verband worden gebracht met voedselbederf.

Waterslangen

Het onderzoek toonde vijf biofilms aan op oppervlakten die in direct contact kwamen met voedsel, namelijk vier snijapparaten en een schroeftransportband. Tweemaal vonden de onderzoekers biofilms aan in afvoerputten, waarvan al eerder duidelijk was dat zij een niche vormen voor ziekteverwekkende bacteriën. Het meest zorgwekkend vonden de wetenschappers dat waterslangen hotspots waren voor biofilms. Ze troffen op drie waterslangen biofilms aan, van de zes slangen die aanwezig waren. Fabrieksmedewerkers gebruiken de spuiten regelmatig om resten desinfectiemiddel weg te halen. Door de aanwezigheid van biofilms kunnen zij het gereinigde oppervlakte opnieuw besmetten.

Biofilms

Biofilms zijn een groep bacteriën, volgens dit onderzoek bijna altijd van verschillende soorten, die een beschermlaag (matrix) vormen. De matrix bestaat uit koolhydraten, eiwitten en uronzuren en beschermt de bacteriën in hoge mate tegen desinfecteermiddelen, UV-straling en uitdroging. Eerder onderzoek liet al zien dat pathogene bacteriën en bacteriën die voor voedselbederf zorgen in een experimentele context zich kunnen hechten aan biofilms. Bacteriën kunnen zich losmaken of losraken van de biofilm en zich zo verspreiden.

Bron: International journal of food microbiology

Altijd op de hoogte blijven?