Wetenschappelijke wereld roept op meer volkoren te eten

Volkoren

De wetenschappelijke bewijzen dat volkorengranen een positief effect hebben op onze gezondheid stapelen zich op. Een groep van 29 voedingswetenschappers vanuit de hele wereld – verenigd in het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC) – roept om die reden dan ook op om meer producten te eten met volkorengranen.

In het persbericht van Maastricht University staat dat vaker volkoren eten direct samenhangt met een lager sterfterisico, minder kans op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas, en mogelijk dikke-darm-kanker. Ook wordt beschreven dat de vezels uit graan nog meer bewezen positief effect hebben op de gezondheid dan de vezels uit groenten en fruit.

Volkorenbrood grote kans voor de bakker

In Nederland is volkorenbrood vastgelegd in de wet. Daarmee weet de consument altijd zeker dat het is gemaakt van alleen maar volkorenmeel. Dit in tegenstelling tot veel andere volkorenproducten zoals pasta of crackers. Voor de bakker biedt dit een grote kans om zich met volkorenbrood te onderscheiden ten opzichte van andere producten!

Consumenten communicatie

Het Nederlands Bakkerij Centrum zal de wetenschappelijke oproep uiteraard ook via het online platform www.brood.net communiceren. De website en de sociale media van brood.net bereiken jaarlijks miljoenen consumenten.

Lees ook:

Foodwatch waarschuwt voor misleiding met vezelrijk, volkoren, bruin en meergranen (12 juni 2017)

 
Lees ook
Start van het Nationaal Schoolontbijt

Start van het Nationaal Schoolontbijt

In het Rijksmuseum vond 6 november de opening van het jaarlijkse Nationaal Schoolontbijt plaats. Onder de Nachtwacht van Rembrandt ontbeet daar een Amsterdamse schoolklas, muzikaal omlijst door een koor van Kinderen voor Kinderen en Miss Montreal. De 15e editie van dit educatieve ontbijtevenement draagt het thema: Gezond ontbijten is geen kunst! Deze...

Aanpassing Warenwetbesluit Meel en brood

Aanpassing Warenwetbesluit Meel en brood

Het Warenwetbesluit Meel en brood wijzigt op 1 oktober 2017 op een aantal punten. De grootste impact heeft de wijziging van de definitie van brood. Bijna alle broodsoorten moeten voldoen aan de wettelijke zoutnorm van 1,8 procent zout op drogestof. Bedrijven krijgen tot 1 oktober 2018 de tijd om de nieuwe regels te implementeren. Minder zout Het Ministerie...

Foodwatch waarschuwt voor misleiding met vezelrijk, volkoren, bruin en meergranen

Foodwatch waarschuwt voor claims als ‘volkoren’, ‘bruin’, ‘meergranen’ en ‘rijk aan vezels’ op producten als brood, koekjes, crackers en beschuit. Volgens de voedselwaakhond betekent het niet altijd dat het product echt gezond is. Vaak gaat het om een marketingtruc. ‘Rijk aan/bron van vezels’ Vezels zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze zorgen allereerst voor een goede stoelgang en verlagen het risico op hartziekten, beroerte, darmkanker, borstkanker en diabetes type 2. Ze zitten veel in volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten. Op de voedingswaardetabel staat meestal hoeveel vezels...