Wetenschappelijke wereld roept op meer volkoren te eten

Volkoren

De wetenschappelijke bewijzen dat volkorengranen een positief effect hebben op onze gezondheid stapelen zich op. Een groep van 29 voedingswetenschappers vanuit de hele wereld – verenigd in het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC) – roept om die reden dan ook op om meer producten te eten met volkorengranen.

In het persbericht van Maastricht University staat dat vaker volkoren eten direct samenhangt met een lager sterfterisico, minder kans op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas, en mogelijk dikke-darm-kanker. Ook wordt beschreven dat de vezels uit graan nog meer bewezen positief effect hebben op de gezondheid dan de vezels uit groenten en fruit.

Volkorenbrood grote kans voor de bakker

In Nederland is volkorenbrood vastgelegd in de wet. Daarmee weet de consument altijd zeker dat het is gemaakt van alleen maar volkorenmeel. Dit in tegenstelling tot veel andere volkorenproducten zoals pasta of crackers. Voor de bakker biedt dit een grote kans om zich met volkorenbrood te onderscheiden ten opzichte van andere producten!

Consumenten communicatie

Het Nederlands Bakkerij Centrum zal de wetenschappelijke oproep uiteraard ook via het online platform www.brood.net communiceren. De website en de sociale media van brood.net bereiken jaarlijks miljoenen consumenten.

Lees ook:

Foodwatch waarschuwt voor misleiding met vezelrijk, volkoren, bruin en meergranen (12 juni 2017)

 
Lees ook

‘Eet niet glutenvrij als het niet nodig is’

Een glutenvrij eetpatroon verlaagt niet het risico op hart- en vaatziekten. De kans is groter dat glutenvrij eten juist een vergroot risico oplevert voor de hartgezondheid door een gebrek aan volle granen, vezels en vitamines in de voeding. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers na een studie onder 65.000 mannen en 45.000 vrouwen. Eetpatroon De onderzoekers analyseerden de gegevens over hun eetpatroon over een periode van 26 jaar. Ze vonden geen relatie tussen de gluteninname en het risico op hart- en vaatziekten. Verdere analyse van de gegevens bracht naar voren dat mensen met een glutenvrij...

Volkoren knäckebröd vaak niet 100 procent volkoren

Volkoren-knäckebröd bevat vaak niet uitsluitend volkorenmeel, maar voor een aanzienlijk deel ook witte bloem. Dat was het geval bij 6 van de 10 soorten volkoren-knäckebröd, zegt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Het ging om producten van Albert Heijn, Aldi, Bolletje, Jumbo, Lidl en Plus. De Consumentenbond stelt dat fabrikanten zich verschuilen achter een 30 jaar oude afspraak met de NVWA, die luidt dat knäckebröd volkoren mag heten als het tenminste 50 procent volkorenmeel bevat. De bond heeft de NVWA gevraagd die afspraak te herzien. Bij brood is de term volkoren alleen toegestaan...

Onderzoek naar invloed volkoren op veerkracht

In Nederland start een onderzoek naar de gezondheidseffecten van volkorentarweproducten als brood en ontbijtgranen. De nieuwe 'Graandioos’-studie onderzoekt bij proefpersonen met name de ‘veerkracht’ van het menselijk lichaam. Dat meldt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Veerkracht gaat uit van effecten op gezondheid in de ‘schokabsorberende’ functie van het lichaam. Het komt erop neer dat hoe veerkrachtiger het menselijk lichaam kan omgaan met dagelijkse invloeden, hoe gezonder het is. Voedingsstoffen in volkorentarwe, zoals mineralen, vitamines, voedingsvezels, polyfenolen en lipiden, ondersteunen...