Wetenschappers ontrafelen genoom koffie

Een groot internationaal team van wetenschappers heeft het genoom van koffie ontrafeld.

De onderzochte soort is de Coffea canephora, beter bekend onder de naam Robusta. Deze soort heeft een krachtiger en scherper smaakprofiel dan de andere voorname bonensoort Arabica. Ontrafeling van het genoom draagt bij aan de verbetering van de opbrengst, verhoogde weerstand tegen ziekte en droogte en een hogere kwaliteit van de boon. Daardoor kan het inkomen van de boer stijgen.

De studie werd geleid door wetenschappers  uit Frankrijk en de VS. Onderzoekers van het Nestlé Research en Development Center in Tours in France waren als enige private partij bij het onderzoek betrokken. Onderzoek naar het genoom maakt deel uit van het programma van Nestlé’s om zich te verzekeren van een duurzaam aanbod van grondstoffen, waaronder cacao en koffie.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Science.

Lees ook: 

Wetenschappers ontrafelen genoom tarwe (6 december 2012)

Wetenschappers ontrafelen genoom tomaat (31 mei 2012)

Genoom aardappel ontrafeld (11 juli 2011)

 
Meer over
Lees ook
Fairtrade verkopen stijgen met 11% in 2021

Fairtrade verkopen stijgen met 11% in 2021

De verkopen van producten met het Fairtrade keurmerk in Nederland stegen vorig jaar met 11%. Dat blijkt uit het jaarverslag van Fairtrade Nederland. De grootste stijgers in verkocht volume waren chocolade, koude dranken, koffie en thee.

WUR en FarmersDirect Coffee lanceren CO2-calculator die klimaatafdruk koffie berekent

WUR en FarmersDirect Coffee lanceren CO2-calculator die klimaatafdruk koffie berekent

Koffiebedrijf FarmersDirect Coffee ontwikkelt in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) de eerste CO2-calculator die de klimaatafdruk van de koffieketen specifieert. De calculator combineert de CO2-impact voor elk onderdeel van de keten en maakt zo inzichtelijk hoe duurzaam de koffie is geproduceerd.

Koffie van  cellulaire landbouw

Koffie van cellulaire landbouw

Echte koffie uit het lab In Finland is het eerste smakelijke kopje koffie geproduceerd met behulp van cellulaire landbouw. Niet toevallig in Finland, want in dat land wordt de meeste koffie per hoofd van de bevolking gedronken. Zo’n tien kilo per gemiddelde Fin per jaar.  Ingenieurs van het Technical Research Centre of Finland - VTT, hebben...