Wetenschappers pleiten voor hogere vleesprijs

15 juni 2021 Redactie Vlees
Foto: Max Delsid via Unsplash

Een groep van vijftig wetenschappers en D'66 coryfee Jan Terlouw willen de prijs van vlees jaarlijks 1 tot 3 procent verhogen. Ze verwachten dat mensen dan vanzelf minder vlees gaan eten. Dat schreven ze vorige week in een brief aan informateur Mariëtte Hamer.

"Minder vlees eten heeft een groot effect op het milieu en de volksgezondheid", schrijven ze in de brief. "De politiek kan dat positief beïnvloeden. Een verhoging komt neer op een prijsstijging van uiteindelijk ongeveer 20 eurocent per ons voor kip en wat meer voor rood vlees." De wetenschappers verwachten dat hierdoor de vleesconsumptie in 2020 met ongeveer de helft is verminderd, van 45,3 kg per persoon (2019) naar 23,1 kg.

Volgens de wetenschappers levert de prijsstijging zo'n 450 tot 600 miljoen euro per jaar op. Dit geld moet gedeeltelijk gebruikt worden voor subsidies zodat boeren milieu-, natuur-, klimaat- en diervriendelijke maatregelen kunnen nemen. Het andere deel willen de wetenschappers gebruiken om huishoudens te compenseren, zoals een verlaging van de btw op groente en fruit en een compensatie voor de laagste inkomens zodat ook zij vlees kunnen blijven kopen.

Vleesbranche

Eerder schreef de vleesbranche ook al een brief naar informateur Hamers over de verhoging van de vleesprijs. De vleesbranche wijst naar een onderzoek dat adviesbureau EY in opdracht van de minister van LNV uitvoerde. Hieruit blijkt dat de milieu- en dierenwelzijnsdoelen niet gehaald worden met een vleesbelasting en het tegenovergestelde effect kan hebben. Daarnaast is deze nieuwe, extra belasting ingewikkeld, moeilijk te handhaven en leidt tot een onnodig zware administratieve lastendruk voor mkb-bedrijven.

De branche denkt dat een vleesbelasting een tegenovergesteld effect heeft. De meerprijs als gevolg van de belasting gaat niet naar de boer vanwege de inspanningen voor een beter dierenwelzijn en een beter milieu, maar naar de overheid. En in de supermarkt wordt Nederlands vlees nog meer verdrongen door goedkoper vlees dat in het buitenland – vaak met slechter dierenwelzijn en met meer milieubelasting – geproduceerd wordt. De vleesbranche gelooft dat een discussie over vleesbelasting in Europees verband gevoerd kan worden.

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?