WHO: maximaal 5 gram zout per dag

GENEVE - Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de aanbeveling voor de inname van zout opnieuw onder de loep genomen. De WHO adviseert wederom een inname van maximaal 5 gram per dag.

In Nederland wordt in de richtlijnen voor goede voeding van de Gezondheidsraad uit december 2006 een inname van maximaal 6 gram zout aanbevolen. In de richtlijnen die daarvoor golden, uit 1986, was dat zelfs maximaal 9 gram. De gemiddelde inname van volwassen mannen ligt met 9,9 gram echter nog steeds boven dat oude advies. Vrouwen krijgen gemiddeld 7,5 gram per dag, ook meer dan de gezondheidsraad aanbeveelt.

Critici menen dat de voedingsmiddelenindustrie meer zout uit producten moeten halen, omdat consumenten 80 procent van het zout binnenkrijgen door bewerkte producten. Anders kunnen consumenten het maximum van 6 gram per dag niet halen, laat staan, het WHO-maximum van 5 gram per dag. De overheid dreigt al langere tijd met verplichte zoutreductie als de industrie niet voldoende zout reduceert.

Kalium

De nieuwe WHO-richtlijn adviseert tevens een dagelijkse inname van  minstens 3,510 gram kalium. Een te hoge zoutinname en te lage kaliuminname leidt tot verhoging van de bloeddruk, wat het risico op hartziekten en een beroerte verhoogd.

De WHO werkt ook aan een update voor de richtlijnen voor de inname van vetten en suikers.

Lees ook: