Slimme sensortag wint Food Valley Award

ARNHEM - De Pasteur-sensortag van een consortium (waaronder Wageningen UR Food & Biobased Research) onder leiding van NXP Semiconductors heeft de Food Valley Award 2013 gewonnen.

Dat werd donderdag bekendgemaakt tijdens de Food Valley Expo. De slimme tag won van de andere genomineerden: de supercentrifuge voor langer houdbare sla van FTNON en de bioproduct-processor voor gewassen van TCE GoFour.

Slimme sensortag

De Pasteur-sensortag geeft aan waar het verse product vandaan komt, onder welke omstandigheden het is vervoerd en wat de werkelijke houdbaarheid is.

Huidige sensor tags meten alleen temperatuur en vochtigheid. Bij de Pasteur sensor tag kunnen geregistreerde temperatuurs- en gascondities tijdens vervoer en opslag worden gebruikt om een dynamische houdbaarheid te berekenen. Zo kan de versketen efficiënter en effectiever worden aangestuurd, verspilling worden tegengegaan en traceerbaarheid worden vergroot.

De tag is klaar voor introductie op dozen kratten en pallets (verpakkingsniveau). Daarna is het de bedoeling de tag ook in te zetten op individuele producten. Er zijn kwaliteitsverloopmodellen ontwikkeld voor verschillende producten zoals aardbeien, avocado’s, vlees en rozen.

'Verrast en trots'

Romano Hoofman van NXP Semiconductors is verrast en trots op het winnen van de award. “We hopen dat de partijen in de retail nu enthousiast worden om de tag op grote schaal te introduceren. Hij verwacht dat het winnen van de award hierbij zeker gaat helpen.

De genomineerde inzendingen zijn beoordeeld op innovativiteit en economische haalbaarheid. De onafhankelijke vakjury van de Food Valley Award stond onder leiding van Jan Maat, algemeen directeur TI Food and Nutrition.

Lees ook:

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor: