WUR bouwt duurzame kas van de toekomst

Duurzame kas

In Bleiswijk, op het terrein van WUR, staat de duurzaamste kas ter wereld. Deze ‘All Electric kas’ gebruikt geen fossiele brandstoffen maar elektriciteit als energiebron. De kas dient als inspiratiebron voor telers en onderzoekers om fossielvrij en emissieloos te produceren.

WUR bouwde deze kas in opdracht van het ministerie van LNV in het kader van het Klimaatakkoord. De ‘KAS 2030: Duurzaam telen met toekomst’ is ontworpen als voorbeeld voor de tuinbouwsector. Hij moet namelijk laten zien dat klimaatneutraal produceren in de toekomst mogelijk is. Er bestaan al veel ideeën over duurzaam produceren, maar deze ideeën worden nog niet in praktijk gebracht.

Energiegebruik

Het doel van de kas is om zo min mogelijk energie te gebruiken voor de productie van gewassen. Zo wordt er bijvoorbeeld full led-belichting gebruikt om de kas te verlichten en een warmtepomp om de kas te ontvochtigen. Het drain- en condenswater wat normaal gesproken wordt afgevoerd naar het riool, wordt in deze kas opgevangen, gefilterd en ontsmet, en hergebruikt. Op deze manier gaan er geen nutriënten verloren, en komen er geen residuen van gewasbeschermingsmiddelen in de vrije natuur terecht.

In de kas worden aardbeien, gerbera, fresia en ponthurium gekweekt. Dit zijn allemaal gewassen die behoren tot het middensegment van energiegebruik.

Pilots ministerie LNV

Deze kas is onderdeel van een aantal pilots in de sector Landbouw en Landgebruik. Deze pilots moeten aan de sector laten zien dat de uitstoot van CO2 flink verminderd kan worden door slimme toepassingen. Naast de All Electric kas zijn er pilots uitgevoerd voor de veehouderij, de bosbouw en koolstofopslag.

Lees ook
WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Bij de beoordeling van nationale voedingsrichtlijnen moet ook gekeken worden naar de milieu-impact van voedselproductie, schrijft Wageningen University & Research naar aanleiding van een internationale studie. Aangepaste richtlijnen zouden volgens de studie in Nederland kunnen bijdragen aan een aanzienlijke daling van zowel het grondgebruik voor voedselproductie...

Universiteitsfonds Wageningen kondigt Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award aan

Universiteitsfonds Wageningen kondigt Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award aan

Het Universiteitsfonds Wageningen heeft een nieuwe, jaarlijks uit te reiken award aangekondigd: de Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award. Dit is een stimuleringsprijs voor innovatieve ondernemers die zich richten op wereldwijde klimaat- en voedselzekerheidsvraagstukken en maximaal zeven jaar bezig zijn.