In Bleiswijk, op het terrein van WUR, staat de duurzaamste kas ter wereld. Deze ‘All Electric kas’ gebruikt geen fossiele brandstoffen maar elektriciteit als energiebron. De kas dient als inspiratiebron voor telers en onderzoekers om fossielvrij en emissieloos te produceren.

WUR bouwde deze kas in opdracht van het ministerie van LNV in het kader van het Klimaatakkoord. De ‘KAS 2030: Duurzaam telen met toekomst’ is ontworpen als voorbeeld voor de tuinbouwsector. Hij moet namelijk laten zien dat klimaatneutraal produceren in de toekomst mogelijk is. Er bestaan al veel ideeën over duurzaam produceren, maar deze ideeën worden nog niet in praktijk gebracht.

Energiegebruik

Het doel van de kas is om zo min mogelijk energie te gebruiken voor de productie van gewassen. Zo wordt er bijvoorbeeld full led-belichting gebruikt om de kas te verlichten en een warmtepomp om de kas te ontvochtigen. Het drain- en condenswater wat normaal gesproken wordt afgevoerd naar het riool, wordt in deze kas opgevangen, gefilterd en ontsmet, en hergebruikt. Op deze manier gaan er geen nutriënten verloren, en komen er geen residuen van gewasbeschermingsmiddelen in de vrije natuur terecht.

In de kas worden aardbeien, gerbera, fresia en ponthurium gekweekt. Dit zijn allemaal gewassen die behoren tot het middensegment van energiegebruik.

Pilots ministerie LNV

Deze kas is onderdeel van een aantal pilots in de sector Landbouw en Landgebruik. Deze pilots moeten aan de sector laten zien dat de uitstoot van CO2 flink verminderd kan worden door slimme toepassingen. Naast de All Electric kas zijn er pilots uitgevoerd voor de veehouderij, de bosbouw en koolstofopslag.

Altijd op de hoogte blijven?