WUR bouwt duurzame kas van de toekomst

Duurzame kas

In Bleiswijk, op het terrein van WUR, staat de duurzaamste kas ter wereld. Deze ‘All Electric kas’ gebruikt geen fossiele brandstoffen maar elektriciteit als energiebron. De kas dient als inspiratiebron voor telers en onderzoekers om fossielvrij en emissieloos te produceren.

WUR bouwde deze kas in opdracht van het ministerie van LNV in het kader van het Klimaatakkoord. De ‘KAS 2030: Duurzaam telen met toekomst’ is ontworpen als voorbeeld voor de tuinbouwsector. Hij moet namelijk laten zien dat klimaatneutraal produceren in de toekomst mogelijk is. Er bestaan al veel ideeën over duurzaam produceren, maar deze ideeën worden nog niet in praktijk gebracht.

Energiegebruik

Het doel van de kas is om zo min mogelijk energie te gebruiken voor de productie van gewassen. Zo wordt er bijvoorbeeld full led-belichting gebruikt om de kas te verlichten en een warmtepomp om de kas te ontvochtigen. Het drain- en condenswater wat normaal gesproken wordt afgevoerd naar het riool, wordt in deze kas opgevangen, gefilterd en ontsmet, en hergebruikt. Op deze manier gaan er geen nutriënten verloren, en komen er geen residuen van gewasbeschermingsmiddelen in de vrije natuur terecht.

In de kas worden aardbeien, gerbera, fresia en ponthurium gekweekt. Dit zijn allemaal gewassen die behoren tot het middensegment van energiegebruik.

Pilots ministerie LNV

Deze kas is onderdeel van een aantal pilots in de sector Landbouw en Landgebruik. Deze pilots moeten aan de sector laten zien dat de uitstoot van CO2 flink verminderd kan worden door slimme toepassingen. Naast de All Electric kas zijn er pilots uitgevoerd voor de veehouderij, de bosbouw en koolstofopslag.

Lees ook
Samenstelling microbioom geitenmelk is veranderlijk

Samenstelling microbioom geitenmelk is veranderlijk

Zijn melkzuur producerende bacteriën meer aanwezig in de rauwe melk van geiten die op kleine schaal worden gehouden? Voor een onderzoeksproject op initiatief van Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) en Doetie’s Geiten analyseerde de WUR melkmonsters van tien bedrijven.

Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

De supermarktomzet aan duurzame voeding wordt steeds groter. In 2021 had 22 procent van de omzet aan voeding een duurzaamheidskeurmerk. In 2013 was dit nog maar 8 procent. Vooral producten als varkensvlees, verse vis, thee en eieren hebben vaak een duurzaamheidskeurmerk. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2021 van Wageningen University & Research...

Het AGROS-project | Werken aan een autonome kas

Het AGROS-project | Werken aan een autonome kas

Voor een steeds verder groeiende bevolking speels glastuin-bouw een sleutelrol in de productie van verse groenten en fruit. In de afgelopen decennia zijn glastuinbouwbedrijven steeds groter geworden en de teelt steeds complexer.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren