WUR coördineert Europees onderzoek naar dierenwelzijn

Varken_pixabay

Foto: Pixabay

Wageningen University & Research (WUR) gaat het Europese onderzoeksproject mEATquality coördineren. Het project onderzoekt het verband tussen dierenwelzijn en vleeskwaliteit.

Projectcoördinator Hans Spoolder (Wageningen Livestock Research) van mEATquality: “We willen weten of het vlees van varkens en kippen in de extensieve veeteelt lekkerder smaakt dan vlees uit de intensieve veeteelt, bijvoorbeeld omdat zij meer beweging krijgen of ander voer.” Daarnaast zullen onderzoekers proberen vast te stellen of je aan het vlees de herkomst kunt afleiden. “In de biologische veehouderij zit veel geld. Als je precies kunt zien waar een product geproduceerd is, kun je fraude tegengaan.”

Het project mEATquality is een project van 6 miljoen euro en is onderdeel van Horizon 2020, het grootste onderzoeksprogramma van de EU. Voor dit project stuurt WUR onderzoekers en stakeholders uit heel Europa aan. Naast mEATquality coordineert WUR ook het onderzoeksproject MINAGRIS, naar de aanwezigheid en schadelijkheid van microplastics in landbouwbodems.

Bron: Wageningen University & Research

Thema's
Lees ook
Minder voedselverspilling dankzij slimme houdbaarheidsindicator

Minder voedselverspilling dankzij slimme houdbaarheidsindicator

Een houdbaarheidsindicator op versproducten in een maaltijdbox wordt door consumenten gezien als meerwaarde. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research, dat werd uitgevoerd in opdracht van HelloFresh.

Rapport toekomst melkveehouderij: vier scenario’s voor 2030

Rapport toekomst melkveehouderij: vier scenario’s voor 2030

Hoe ziet de toekomst van de Nederlandse melkveehouderij eruit? Met die vraag stapte FrieslandCampina naar Wageningen University & Research. Het resultaat is een rapport van 88 pagina’s, waarin Wageningen Economic Research de mogelijkheden op basis van economische modellering onderzoekt. De Wageningse onderzoekers verkenden de mogelijke ontwikkelrichtingen...

Dierenwelzijn supermarktkip is verbeterd

Dierenwelzijn supermarktkip is verbeterd

Eind november bracht Wakker Dier het nieuws naar buiten dat twee derde van de kip in de supermarkt geen dierenwelzijnskeurmerk heeft. Volgens Eric Hubers, voorzitter van vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP, voldoet deze kip minimaal aan de extra eisen van de Kip van Morgen. En ook uit onderzoek van ACM blijkt dat supermarktkippen een beter leven hebben...