WUR en FarmersDirect Coffee lanceren CO2-calculator die klimaatafdruk koffie berekent

FarmersDirect Coffee CO2 app

Beeld: V.l.n.r. Douwe van Dongera en Eduardo Sampaio (beiden agronoom van FarmersDirect Coffee) in gesprek met een Braziliaanse koffieboer.

Koffiebedrijf FarmersDirect Coffee ontwikkelt in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) de eerste CO2-calculator die de klimaatafdruk van de koffieketen specifieert. De calculator combineert de CO2-impact voor elk onderdeel van de keten en maakt zo inzichtelijk hoe duurzaam de koffie is geproduceerd.

“Wat deze calculator uniek maakt is dat het heel specifiek de CO2-impact meet van individuele boeren of coöperaties, waar eerder alleen met indicaties van de hele sector werd gerekend,” vertelt Roland de Koning, CFO van FarmersDirect Coffee in een persbericht. De calculator maakt bijvoorbeeld inzichtelijk of er sprake is geweest van ontbossing bij het verkrijgen van het land, welke pesticide en andere middelen worden gebruikt in het productieproces en welke reis de koffiebonen hebben afgelegd.

WUR ontwikkelt de calculator onder leiding van Jan Broeze, onderzoeker Food & Biobased Research. FarmersDirect Coffee levert data aan over de koffieboeren en het productieproces om de calculator mee te vullen. Via een QR-code op de verpakking van de koffie is straks onder meer te zien welke route de koffie heeft afgelegd en wat de CO2-voetafdruk van de koffieketen is. De calculator is in mei van dit jaar af en wordt komende drie jaar volledig gevuld met informatie over het productieproces van koffieboeren. Het doel is om voor 2025 de CO2-impact volledig inzichtelijk te maken.

App helpt koffieboeren verduurzamen

Gekoppeld via de FarmersDirect Coffee-app krijgen de aangesloten koffieboeren toegang tot relevante data over elkaars oogst, fertilisatiemogelijkheden en plantagemanagement. Dit maakt grootschalige benchmarking en optimalisatie van de oogst mogelijk. De productie van de app doet FarmersDirect Coffee samen met Cordaid, een organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Op basis van de app kan worden gezien waar knelpunten zitten voor de boeren, waardoor Cordaid gerichte trainingen kan geven voor verbetering.

Bron: FarmersDirect Coffee

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Wageningen University en Research: van last-mile tot microtechnologie

Wageningen University en Research: van last-mile tot microtechnologie

In Wageningen wordt ongelofelijk veel onderzocht, ontwikkeld en bedacht op het gebied van ons voedsel. We zien ze dan ook op diverse plekken terug tijdens Food Technology.

Koffiedik als grondstof voor plastic producten

Koffiedik als grondstof voor plastic producten

Provincie Flevoland ondersteunt start-up OVDesigns uit Lelystad met het opzetten van een lokale circulaire keten rondom koffiedik, het bezinksel dat overblijft na het zetten van koffie. OVDesigns maakt van de koffiedik en gerycled plastic, producten zoals dienbladen en wandpanelen. De ‘koffiedik plastics’ kunnen meerdere keren worden hergebruikt tot...

Peeze start praktijktest herbruikbare koffieverpakkingen

Peeze start praktijktest herbruikbare koffieverpakkingen

Koffiebranderij Peeze start samen met Koninklijke Burgers’ Zoo en verzekeraar Unigarant een praktijktest met herbruikbare koffieverpakkingen: een afwasbare verpakking die na reiniging opnieuw ingezet kan worden.