WUR en KeyGene gaan bijdragen aan ontwikkeling Afrikaanse bananenrassen

Beeld: Unsplash

De Wageningen University & Research en plantenonderzoekbedrijf KeyGene sluiten zich aan bij het internationale onderzoeksprogramma Accelerated Breeding of Better Bananas (ABBB). Het programma richt zich met name op resistentie tegen de beruchte Panamaziekte.

Panamaziekte

De Bill & Melinda Gates Foundation financiert de deelname van de WUR en KeyGene aan het programma, dat zich met name richt op de Panamaziekte. De ziekte, een fusariumschimmel (TR4), bedreigt een groot aantal banaanrassen, zoals de Cavendish. De Cavendishbanaan ligt in de Nederlandse supermarkten en beslaat 95% van de internationale bananenhandel. Wereldwijd beslaat het de helft van de bananenproductie. De banaan een van de belangrijkste levensmiddelen en handelsgewassen in verschillende (sub)tropische regio’s.Vanwege de geringe genetische diversiteit kan de ziekte zich met grote snelheid over de wereld verspreiden en grote schade aanrichten. De ziekte lijkt op de Race 1 epidemie, die in de jaren 1950 vrijwel de gehele populatie Gros Michel bananen in Midden-Amerika wegvaagde.

Indicatoren

Het ABBB programma wil het productievermogen van de banaan op de Oost-Afrikaanse hoogvlakten verhogen door middel van veredelingsprogramma’s en de ontwikkeling van teeltsystemen en gewasbescherming. De WUR-KeyGene samenwerking gaat moleculaire merkers ontwikkelen, die Afrikaanse bananenveredelaars helpen om resistente bananenrassen te ontwikkelen. Aan de hand van de merkers kunnen de veredelaars zaailingen selecteren die resistent zijn tegen TR4. Later zal het team de specifieke genen identificeren die bananenplanten resistent maken tegen TR4 en Race 1. “We zijn zeer verheugd dat we KeyGene’s expertise in DNA-technologie, bio informatica en de ontwikkeling van indicatoren kunnen inzetten om resistente rassen te ontwikkelen van een gewas dat zo cruciaal is voor de voedselvoorziening en het inkomen in Afrika”, aldus Anker Sørensen, Vicepresident New Business en coördinator bananenonderzoek bij KeyGene.

Bron: Wageningen University & Research

Thema's
Meer over
Lees ook
Toekomstvisie op ons voedselsysteem

Toekomstvisie op ons voedselsysteem

De Food System Vision Prize, een initiatief van de Amerikaanse Rockefeller Foundation en partners SecondMuse en OpenIDEO, daagde organisaties wereldwijd uit een visie te formuleren op een gezond en regeneratief voedselsysteem in een regio naar keuze voor het jaar 2050. Uit meer dan 1.300 inzendingen wereldwijd werden uiteindelijk tien finalisten gekozen....

Be Frank Bananas levert nu ook biologische bananen

Be Frank Bananas levert nu ook biologische bananen

BeFrank, die bananen koopt onder de noemer ‘True Price’ gaat nu ook biologische bananen verkopen. Ze kosten €2,79 per kilo, dertig cent meer dan de niet-biologische bananen.

WUR investeert miljoenen in onderzoek naar data science en AI

WUR investeert miljoenen in onderzoek naar data science en AI

Wageningen University & Research wil de komende jaren extra investeren in data sciences en kunstmatige intelligentie (AI). Dat meldt het platform Resource. WUR wil maar liefst drie nieuwe hoogleraren aantrekken, evenals een onderzoekcoördinator en zes deeltijd-experts. In totaal komt het neer op een extra investering van 800.000 euro per jaar...