WUR en KeyGene gaan bijdragen aan ontwikkeling Afrikaanse bananenrassen

Beeld: Unsplash

De Wageningen University & Research en plantenonderzoekbedrijf KeyGene sluiten zich aan bij het internationale onderzoeksprogramma Accelerated Breeding of Better Bananas (ABBB). Het programma richt zich met name op resistentie tegen de beruchte Panamaziekte.

Panamaziekte

De Bill & Melinda Gates Foundation financiert de deelname van de WUR en KeyGene aan het programma, dat zich met name richt op de Panamaziekte. De ziekte, een fusariumschimmel (TR4), bedreigt een groot aantal banaanrassen, zoals de Cavendish. De Cavendishbanaan ligt in de Nederlandse supermarkten en beslaat 95% van de internationale bananenhandel. Wereldwijd beslaat het de helft van de bananenproductie. De banaan een van de belangrijkste levensmiddelen en handelsgewassen in verschillende (sub)tropische regio’s.Vanwege de geringe genetische diversiteit kan de ziekte zich met grote snelheid over de wereld verspreiden en grote schade aanrichten. De ziekte lijkt op de Race 1 epidemie, die in de jaren 1950 vrijwel de gehele populatie Gros Michel bananen in Midden-Amerika wegvaagde.

Indicatoren

Het ABBB programma wil het productievermogen van de banaan op de Oost-Afrikaanse hoogvlakten verhogen door middel van veredelingsprogramma’s en de ontwikkeling van teeltsystemen en gewasbescherming. De WUR-KeyGene samenwerking gaat moleculaire merkers ontwikkelen, die Afrikaanse bananenveredelaars helpen om resistente bananenrassen te ontwikkelen. Aan de hand van de merkers kunnen de veredelaars zaailingen selecteren die resistent zijn tegen TR4. Later zal het team de specifieke genen identificeren die bananenplanten resistent maken tegen TR4 en Race 1. “We zijn zeer verheugd dat we KeyGene’s expertise in DNA-technologie, bio informatica en de ontwikkeling van indicatoren kunnen inzetten om resistente rassen te ontwikkelen van een gewas dat zo cruciaal is voor de voedselvoorziening en het inkomen in Afrika”, aldus Anker Sørensen, Vicepresident New Business en coördinator bananenonderzoek bij KeyGene.

Bron: Wageningen University & Research

Thema's
Meer over
Lees ook
Consortium ontwikkelt 3D-printer voor gepersonaliseerde voeding

Consortium ontwikkelt 3D-printer voor gepersonaliseerde voeding

Beeld: Opt Lasers via Unsplash Een flexibel voedselproductiesysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van onder andere 3D-printen. Dat is waar het samenwerkingsproject Imagine om draait. De technologie kan uitkomst bieden voor bijvoorbeeld COPD-patiënten en defensie.  Imagine is een consortium tussen Wageningen University & Research (WUR),...

WUR Seminar op Food Technology 2021: Food Innovation

WUR Seminar op Food Technology 2021: Food Innovation

Het kan niet anders, dan dat Wageningen University & Research (WUR) een belangrijk onderdeel is van Food Technology op 1 en 2 december. De universiteit komt met twee demonstraties op de beursvloer en zelfs zes sprekers op de podia.

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.