WUR en KeyGene gaan bijdragen aan ontwikkeling Afrikaanse bananenrassen

9 september 2020

Beeld: Unsplash

De Wageningen University & Research en plantenonderzoekbedrijf KeyGene sluiten zich aan bij het internationale onderzoeksprogramma Accelerated Breeding of Better Bananas (ABBB). Het programma richt zich met name op resistentie tegen de beruchte Panamaziekte.

Panamaziekte

De Bill & Melinda Gates Foundation financiert de deelname van de WUR en KeyGene aan het programma, dat zich met name richt op de Panamaziekte. De ziekte, een fusariumschimmel (TR4), bedreigt een groot aantal banaanrassen, zoals de Cavendish. De Cavendishbanaan ligt in de Nederlandse supermarkten en beslaat 95% van de internationale bananenhandel. Wereldwijd beslaat het de helft van de bananenproductie. De banaan een van de belangrijkste levensmiddelen en handelsgewassen in verschillende (sub)tropische regio’s.Vanwege de geringe genetische diversiteit kan de ziekte zich met grote snelheid over de wereld verspreiden en grote schade aanrichten. De ziekte lijkt op de Race 1 epidemie, die in de jaren 1950 vrijwel de gehele populatie Gros Michel bananen in Midden-Amerika wegvaagde.

Indicatoren

Het ABBB programma wil het productievermogen van de banaan op de Oost-Afrikaanse hoogvlakten verhogen door middel van veredelingsprogramma’s en de ontwikkeling van teeltsystemen en gewasbescherming. De WUR-KeyGene samenwerking gaat moleculaire merkers ontwikkelen, die Afrikaanse bananenveredelaars helpen om resistente bananenrassen te ontwikkelen. Aan de hand van de merkers kunnen de veredelaars zaailingen selecteren die resistent zijn tegen TR4. Later zal het team de specifieke genen identificeren die bananenplanten resistent maken tegen TR4 en Race 1. “We zijn zeer verheugd dat we KeyGene’s expertise in DNA-technologie, bio informatica en de ontwikkeling van indicatoren kunnen inzetten om resistente rassen te ontwikkelen van een gewas dat zo cruciaal is voor de voedselvoorziening en het inkomen in Afrika”, aldus Anker Sørensen, Vicepresident New Business en coördinator bananenonderzoek bij KeyGene.

Bron: Wageningen University & Research

Altijd op de hoogte blijven?