WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas
Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.
In koemelk zitten caseïnes, eiwitten die clusters vormen en zorgen voor de gelstructuur van zuivelproducten. De onderzoekers willen de genetische code die codeert voor caseïne inbouwen in gisten, zodat die het koemelkeiwit gaan produceren. Ze hopen dat het dan mogelijk wordt om kaas te maken met dezelfde voedingswaarde en eigenschappen als kaas van koemelk. De genetische code wordt gemaakt in een lab. Vervolgens wordt gekeken of de gisten inderdaad het eiwit maken en of ze er niet zelf nog aanpassingen aan maken.
Parallel onderzoek
WUR werkt voor dit project samen met Those Vegan Cowboys. Die doen parallel hetzelfde type onderzoek en delen hun kennis. Dat is uniek, omdat veel start-ups die werken aan vergelijkbare onderzoeken hun werk afschermen. Als het project slaagt, kan de industrie met de eiwitten nieuwe plantaardige zuivelproducten ontwikkelen en zo inspelen op de vraag naar meer diervrije producten.
GMO
Wanneer alles goed gaat duurt het nog even voordat de plantaardige kaas op de markt is. Het eiwit wordt gemaakt door een genetisch aangepast gist, een GMO. GMO-producten mogen momenteel niet zomaar verkocht worden vanwege de wetgeving in Europa. De onderzoekers hopen dat de kennis van dit project ook zal bijdragen aan het aanpassen van wetgeving. Ook moet onderzocht worden of de techniek voor het produceren van de eiwitten op een betaalbare en duurzame manier kan worden opgeschaald. En dan is het nog de vraag hoe de consument aankijkt tegen een GMO. Dat onderzoekt het project samen met de filosofiegroep van WUR.
Bron: WUR
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Wageningen University en Research: van last-mile tot microtechnologie
In Wageningen wordt ongelofelijk veel onderzocht, ontwikkeld en bedacht op het gebied van ons voedsel. We zien ze dan ook op diverse plekken terug tijdens Food Technology. Op de beursvloer, in het eigen Seminar, in een keynote en nog een andere lezing. Mis niets, zouden we zeggen. We beginnen maar even met een opsomming en wat verwijzingen. Want de...
John West introduceert visvrije tonijn van soja en tarwe
Visconservenbedrijf John West introduceert twee vegan visvrije tonijnproducten op basis van soja en tarwe. Met de nieuwe producten wil het bedrijf de ambitie versterken om innovatieve producten te bieden die een gezonde levensstijl ondersteunen.
Komt er een Europees label voor duurzaam voedsel?
Het moet makkelijker worden om de milieu-impact van producten te vergelijken, vinden het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen University & Research (WUR). Wat daarbij zou kunnen helpen is een eenduidig Europees eco-label. De eerste stappen hiervoor zijn gezet.