WUR: haver toch glutenvrij

broodjeham315

WAGENINGEN - Haver is veilig voor  mensen met coeliakie, tenzij kruisbesmetting met tarwe plaatsvindt. Wageningen UR ontwikkelde een gegarandeerd glutenvrij haverproductiesysteem om dat te voorkomen.

Haver wordt op grote schaal geconsumeerd door mensen die lijden aan glutenintolerantie (coeliakie) maar recent ontstonden er zorgen over de veiligheid van bepaalde haverrassen. Diagnostische tests voor gluten, gebaseerd op antilichamen en T-cellen, suggereerden de aanwezigheid van peptiden in bepaalde haverrassen die ook aanwezig zijn in tarwe, gerst en rogge, en waarvan bekend is dat ze een reactie veroorzaken in mensen met coeliakie.

Onderzoekers van Wageningen UR hebben dit verder onderzocht. Ze troffen geen enkele van de 29 toxische peptiden van tarwe, gerst of rogge aan in de geteste haversoorten.

Kruisbesmetting

Een reëel probleem van veel haverproducten is dat ze gedurende de productie worden besmet met tarwe. Onderzoekers van Wageningen UR hebben een gegarandeerd glutenvrij haverproductiesysteem opgezet samen met andere onderzoeksorganisaties, de overheid en het bedrijfsleven. De eerste commerciële producten zijn al op de markt: glutenvrije ontbijtproducten en glutenvrij haverbrood.

Het onderzoek van Wageningen UR zal zich nu gaan richten op de kwaliteit en verbetering van haverrassen voor de productie van brood.

Lees ook:

  • Alle berichten over gluten(vrij)