WUR investeert miljoenen in onderzoek naar data science en AI

AI-kunstmatige-intelligentie-pixabay2

Wageningen University & Research wil de komende jaren extra investeren in data sciences en kunstmatige intelligentie (AI). Dat meldt het platform Resource. WUR wil maar liefst drie nieuwe hoogleraren aantrekken, evenals een onderzoekcoördinator en zes deeltijd-experts. In totaal komt het neer op een extra investering van 800.000 euro per jaar voor de komende vijf jaar.

De beslissing om meer te investeren in deze onderzoeksvelden volgt op een adviesrapport van het Wageningen Data Competence Center. Nieuwe digitale technologieën worden steeds belangrijker in domeinen als voeding, natuur, landbouw en economie, stelt het rapport. De drie nieuwe hoogleraren krijgen veel vrijheid om met verschillende groepen en externe partners een gezamenlijk onderzoeksprogramma te ontwikkelen. De zes deeltijd-hoogleraren moeten expertise vanuit andere universiteiten inbrengen in het onderzoeksprogramma. Een nieuwe ‘data science alliance manager’ moet bovendien programma’s gaan organiseren met nationale en internationale partners.

De adviescommissie constateerde dat er wel expertise is op dit gebied binnen WUR, maar dat die niet optimaal benut wordt. Daardoor zou de universiteit beperkt zichtbaar zijn op het gebied van data science en te weinig deelnemen aan initiatieven om kennis op het gebied van AI en landbouw en voeding met elkaar te verbinden.

Lees ook
Upfield wil onderzoekscentrum bouwen op Wageningen campus

Upfield wil onderzoekscentrum bouwen op Wageningen campus

Voedingsmiddelenconcern Upfield heeft plannen aangekondigd voor een eigen onderzoekscentrum op de campus van de Wageningen Universiteit. Het bedrijf geeft aan 50 miljoen euro te steken in de bouw van het Upfield Food Science Center. Ook wil Upfield een nieuw hoofdkantoor betrekken in Amsterdam. Upfield ontstond in 2018 door de verkoop van de margarinetak...

Nederlandse supermarkten onthullen cijfers voedselverspilling

Nederlandse supermarkten onthullen cijfers voedselverspilling

Van al het voedsel in Nederlandse supermarkten wordt gemiddeld 98,3% verkocht. 1,7% van het voedsel komt niet bij de consument terecht. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van supermarkten, Wageningen Universiteit & Research (WUR) en het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit. Het verspilde voedsel bestaat voor een groot deel uit...

De kunst van doeltreffend bemonsteren

De kunst van doeltreffend bemonsteren

‘Meten is weten’ is wel het meest versleten cliché ooit. Bovendien is het in het geval van oppervlaktebesmettingen lang niet altijd waar. “In een Europese fabriek voor zuigelingenvoeding waren alle testen negatief. Toch kon er twee keer in de laatste tien jaar een salmonella-uitbraak optreden”, zegt Universitair docent...