WUR oogst eerste 'Nederbananen'

bananen-wur

Onderzoekers van Wageningen University & Research oogsten de eerste Nederlandse bananen, geteeld in kassen op speciale voedingsbodems. De bananen zullen als ‘streekproduct’ worden aangeboden aan restaurants en ziekenhuizen in de regio.

Bij het Wageningse proefbedrijf Unifarm staan sinds januari zestig bananenplanten, die deel zijn van een experiment van de Wageningen Universiteit. “Voor het 100-jarig bestaan van WUR bedachten we dit plan: het telen van een regionale banaan in de Wageningse kassen,” zegt hoogleraar Tropische plantenziektekunde Gert Kema. “Met het experiment onderzoeken we of deze teelt perspectieven biedt voor verder onderzoek naar het beheersen van de Panamaziekte.”

Unieke bodem

De planten groeien op twee soorten bodem: in potten met cacaopeat en op steenwolsubstraat met alleen een voedingsoplossing. Vooral de substraatteelt heeft voordelen: voedingsstoffen kunnen goed op de behoefte worden afgestemd en de schimmel die de Panamaziekte veroorzaakt kan zich er niet op vestigen.

De bananen in de Wageningse kassen zijn nu zo ver dat ze kunnen worden geoogst. Daarna gaan ze naar een afrijpingsinstallatie van Chiquita. “We zijn op weg naar het ontwikkelen van een duurzame bananenteelt met diverse bananen die resistent zijn tegen ziektes en die worden geteeld in een gezonde bodem,” zegt Kema.

Regionale markt

Enkele partners binnen het Nederbananenproject – Wageningen University & Research, Boerenhart, Triple20, Keygene en Chiquita - hebben interesse om deze manier van telen voort te zetten in kassen of andere gebouwen om zo een kleine regionale markt te gaan bedienen.

Lees ook
WUR rekent door: klimaatdoelen halen kan best zonder veestapelreductie

WUR rekent door: klimaatdoelen halen kan best zonder veestapelreductie

Ook zonder de veestapel verder in te krimpen kan de primaire landbouw de klimaatdoelstellingen halen. Dat concludeert Wageningen University & Research (WUR) op basis van technische rekensommen. Of het ook economisch uit kan is een andere vraag. Volgens de klimaatdoelstellingen moet de uitstoot van broeikasgassen vanuit landbouwbedrijven in...

Blockchain: belofte en werkelijkheid

Blockchain: belofte en werkelijkheid

Blockchain: volgens de goeroe ‘het nieuwe internet’, volgens de scepticus een ‘oplossing zonder probleem’. In de voedingsmiddelenindustrie omarmen steeds meer partijen blockchain als dé technologie die supply chains transparant, efficiënt en veilig gaat maken. Maar verwachten we niet teveel?  Ketens in de voedselsector...

'We moeten ons voedsel misschien wat minder ver raffineren'

'We moeten ons voedsel misschien wat minder ver raffineren'

Voedselproducenten hebben dagelijks te maken met allergenen, al is het maar om kruisbestuiving en pijnlijke recalls te voorkomen. Dat is belangrijk, want het aantal mensen dat allergieën ontwikkelt lijkt toe te nemen. Maar juist daarom moeten voedselproducenten op een ander niveau gaan nadenken over de verhouding tussen voedsel en het immuunsysteem,...