Yellow Chips krijgt adiabatische koeling

CUIJK - Yellow Chips, Nederlands producent van (bio)chips en groentechips, gaat in de in aanbouw zijnde productiehal in Emmeloord gebruikmaken van adiabatische koeling van Colt International uit Cuijk.

Dat meldt Food Valley. Adiabatische koeling is een duurzame manier van koelen omdat er geen koudemiddelen of extra energie gebruikt wordt.

“Lucht wordt gekoeld doordat water verdampt dat door koelmateriaal geleid wordt”, stelt Colt. “De energie die nodig is voor dit verdampen wordt onttrokken aan de lucht waardoor deze afkoelt. Hoe warmer het buiten is, hoe efficiënter de koeling. Vergeleken met conventionele airconditioning is deze techniek 4 tot 7 maal energiezuiniger.”

In de winter kan warmteterugwinning worden toegepast om bedrijfsruimten te verwarmen.

3 Productielijnen

De nieuwe chipsfabriek van Yellow Chips bestaat uit een productiehal met 3 productielijnen voor het maken van biologische chips, groentechips en handgebakken chips.

De energiekosten van een traditionele klimaatinstallatie kunnen volgens Colt oplopen tot wel 85 procent van de totale variabele kosten. Reden voor Yellow Chips om te kiezen voor een systeem dat beduidend minder energie verbruikt.

In het Colt klimaatconcept bij de nieuwe hal in Emmeloord wordt een adiabatisch koelsysteem gecombineerd met mechanische ventilatie. Eerder koos Arla Foods ook al voor duurzame adiabatische koeling van Colt.

Lees ook: