Yotam Ottolenghi krijgt Johannes van Damprijs 2016

2017-11-20 Johannes van dam prijs

De Johannes van Damprijs 2016 is vrijdagavond tijdens het Symposium on the history of Food overhandigd aan chefkok Yotam Ottolenghi. Ottolenghi werd gekozen vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie.

De internationale prijs is vernoemd naar culinair journalist en schrijver Johannes van Dam en wordt door de Universiteit van Amsterdam uitgereikt aan een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomische cultuur in brede zin in zijn of haar, mede in de Nederlandse taal verschenen, publicaties en andere communicatie-uitingen.

Ottolenghi (1968) – een Israëlisch-Britse kok en auteur van kookboeken zoals Plenty, Jeruzalem, Nopi en Sweet – werd geprezen om zijn recepten en de manier waarop hij (niet alleen) Nederlanders leerde koken met tot dan toe onbekende producten. “Niemand anders kon ons leren hoe belagrijk zwarte sesam en granaatappel in onze keuken kunnen zijn”, zei Louise Fresco LINK over Ottolenghi tijdens de prijsuitreiking.

Eerdere winnaars

De prijs ging eerder naar Claudia Roden (2012), Harold McGee (2013), Carlo Petrini (2014) en John Halvemaan (2015).

Yotam Ottolenghi is komende vrijdag te gast in televisieprogramma CollegeTour op NPO 3.

 
Lees ook
HAS Hogeschool en Fontys ACI ontwerpen duurzame voedselsystemen

HAS Hogeschool en Fontys ACI ontwerpen duurzame voedselsystemen

HAS Hogeschool en Fontys Academy for Creative Industries (ACI) bundelden in september 2017 hun krachten in de masterclass Future Food Systems. Studenten van beide instellingen gingen aan de slag met het ontwerpen van concepten voor duurzame voedselsystemen. Op 22 februari worden de resultaten gepresenteerd tijdens het Symposium Future Food Systems....

The Foodture – Share, Create, Taste

The Foodture – Share, Create, Taste

De opleiding Voeding en Diëtetiek van Plantijn Hogeschool en de Haagse Hogeschool organiseren een international Symposium “The Foodture” in Antwerpen op 9 februari 2018. Thema’s van het symposium zijn duurzaamheid, innovatie/creativiteit en ondernemerschap. Het doel van het symposium is het opbouwen van een internationaal netwerk voor studenten en voedingsdeskundigen....

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren