Yotam Ottolenghi krijgt Johannes van Damprijs 2016

20 november 2017

De Johannes van Damprijs 2016 is vrijdagavond tijdens het Symposium on the history of Food overhandigd aan chefkok Yotam Ottolenghi. Ottolenghi werd gekozen vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie.

De internationale prijs is vernoemd naar culinair journalist en schrijver Johannes van Dam en wordt door de Universiteit van Amsterdam uitgereikt aan een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomische cultuur in brede zin in zijn of haar, mede in de Nederlandse taal verschenen, publicaties en andere communicatie-uitingen.

Ottolenghi (1968) – een Israëlisch-Britse kok en auteur van kookboeken zoals Plenty, Jeruzalem, Nopi en Sweet – werd geprezen om zijn recepten en de manier waarop hij (niet alleen) Nederlanders leerde koken met tot dan toe onbekende producten. “Niemand anders kon ons leren hoe belagrijk zwarte sesam en granaatappel in onze keuken kunnen zijn”, zei Louise Fresco LINK over Ottolenghi tijdens de prijsuitreiking.

Eerdere winnaars

De prijs ging eerder naar Claudia Roden (2012), Harold McGee (2013), Carlo Petrini (2014) en John Halvemaan (2015).

Yotam Ottolenghi is komende vrijdag te gast in televisieprogramma CollegeTour op NPO 3.

 

Altijd op de hoogte blijven?