Yuno (gezonde FreakyFruit snoepjes) failliet

6 maart 2014

ARHEM - Yummm! Concepts, gezonde snoep en chips onder merknaam Yuno, is failliet. Het bedrijf is bekend van de WackoWaves (groentechips) en FreakyFruits (fruitsnoepjes).

Oprichters broer en zus Tom en Annemiek Vogel hebben in overleg met de aandeelhouders en investeerders het eigen faillissement aangevraagd. Dit om de belangen van de gezamenlijke crediteuren en zekerheidsgerechtigden zo goed mogelijk te kunnen behartigen.

Doorverkoop faalde

Ondanks de positieve ontvangst van beide Yuno-producten bij retailers en consumenten, bleek dat met name de doorverkoop van de producten, de gestelde prognoses en doelstellingen niet haalde.

Met name de WackoWaves  bleven qua rotatie op het winkelschap aanzienlijk achter bij de verwachtingen van de supermarkten.

Eind 2012 haalde Albert Heijn het product geleidelijk uit de schappen, andere retailers volgden in 2013. De omzet voor 2013 is met name hierdoor gehalveerd ten opzichte van 2012, terwijl juist op een forse groei gerekend werd.

Eisen retailers voor promotie

Andere redenen voor het feit dat zowel 2012 als 2013 voor het bedrijf extreem verliesgevend werden, waren de kleine marge op de producten en de eisen van retailers om fors te investeren in promotie.

Yummm! Concepts begon in 2010. Het won toen nog 25.000 euro als meest innovatieve businessplan op het gebied van food. In mei 2012 probeerde het bedrijf het tij nog te keren door via crowdfunding extra geld op te halen, maar dat mocht niet baten.

Geen doorstart

Door het uitblijven van groei en tegenvallende resultaten, is begin 2014 besloten het eigen faillissement aan te vragen. Het bedrijf is in januari bij de rechtbank in Arnhem in staat van faillissement verklaard.

Er werd nog gepoogd een doorstart te maken. Daarvoor werd overleg gevoerd met diverse partijen. Deze onderhandelingen hebben echter niet geleid tot een doorstart of overname.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?