Zelftest voor allergenen in etenswaren

Noten

Beeld: Marina Zasorina via Pexels

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben een zelftest ontwikkeld waarmee consumenten in de toekomst thuis voedingsproducten kunnen testen op allergenen.

Het ‘minilab’, dat Gina Ross ontwikkelde tijdens haar promotieonderzoek, werkt op basis van een immunoassay. Met antilichamen spoort de test allergenen in een voedingsmonster op, bijvoorbeeld sporen van hazelnoot in een biscuitje. Vindt de assay allergenen, dan ontstaat er een zwarte lijn op de test, net als bij een zwangerschaps- of coronatest.

Ross maakte ook een 3D-geprinte houder, waarmee je de test kunt koppelen aan je smartphone om meer informatie over de allergenen te verkrijgen, zie het filmpje onderaan. “Door deze technologie met behulp van de smartphone voor iedereen toegankelijk te maken, wordt het heel laagdrempelig”, zegt Ross op het weblog van de WUR. “Het mooie is dat we zo de wetenschap, en in het bijzonder de analytische scheikunde, democratiseren en in de handen van de gebruiker plaatsen.”

Op dit moment kun je met de test sporen van pinda en hazelnoot vinden. Overigens bevindt de ontwikkeling zich nog in een beginnende fase. Er is meer onderzoek nodig voordat de test eventueel op de markt komt. De ontwikkelaars bekijken nu of dergelijke zelftests ook nuttig kunnen zijn voor boeren en fabrikanten, bijvoorbeeld om toxische stoffen in hun voedsel op te sporen. 

Volgens Ross zal de zelftest bovendien goed ingezet kunnen worden in lage inkomenslanden: “Er is geen kostbare en uitgebreide labuitrusting voor nodig. En de technologie werkt, ook wanneer je een oude smartphone hebt, nog uitstekend.”

pindatest Klik op de afbeelding om de video te bekijken.

Lees ook
Consortium ontwikkelt 3D-printer voor gepersonaliseerde voeding

Consortium ontwikkelt 3D-printer voor gepersonaliseerde voeding

Beeld: Opt Lasers via Unsplash Een flexibel voedselproductiesysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van onder andere 3D-printen. Dat is waar het samenwerkingsproject Imagine om draait. De technologie kan uitkomst bieden voor bijvoorbeeld COPD-patiënten en defensie.  Imagine is een consortium tussen Wageningen University & Research (WUR),...

Gezonde en duurzame keuzes in supermarkt verkozen boven betaalbaarheid

Gezonde en duurzame keuzes in supermarkt verkozen boven betaalbaarheid

Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat een derde van de Europese consumenten in het afgelopen jaar meer geïnteresseerd is geraakt in het leren over de invloed van voeding op hun gezondheid. Bijna drie kwart is bovendien bereid meer te betalen voor duurzame voedingsproducten.

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.