Zeven keer zoveel quinoa voor Nederland zelf sinds 2012

Quinoa

Nederland importeerde in 2016 ongeveer 5,5 miljoen kilo quinoa. Dat is een record en ruim drie keer zoveel als vier jaar geleden, schrijft het CBS op 8 januari.

Nederland functioneert als invoerhaven voor andere delen van de EU en verhandelt bovendien grondstoffen ook verder naar andere delen van de wereld. Dat vertekent de importcijfers, die niet alleen op eigen gebruik duiden.

Het CBS bekeek dan ook de export van quinoa. Die nam de afgelopen jaren toe, van 1,4 miljoen kilo in 2012 tot 3,5 miljoen kilo in 2016. Ruim 63 procent van de geïmporteerde quinoa is niet bestemd voor de Nederlandse markt. In 2016 bleef 93 procent van de export binnen Europa en was meer dan 2 miljoen kilo geïmporteerde quinoa beschikbaar voor consumptie of verwerking in eigen land, vier jaar eerder was dat nog 267 duizend kilo - een ruime verzevenvoudiging.

Quinoa is voor het overgrote deel afkomstig uit Zuid-Amerika, voornamelijk uit Peru. Wereldwijd is de afgelopen jaren sprake van een toenemende belangstelling voor het zogeheten 'superfood' quinoa die leidt tot schaarste en hoge prijzen voor de oorspronkelijke consumenten, maar ook toegenomen welvaart onder Zuid-Amerikaanse quinoa-boeren.

Bron: Foodlog

Lees ook
Inflatie ligt boven 10 procent

Inflatie ligt boven 10 procent

Voor het eerst sinds september 1975 ligt de inflatie boven de 10 procent. Afgelopen maand steeg deze naar 10,3 procent ten opzichte van juli 2021. Deze stijging wijt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met name aan de prijsontwikkelingen van energie en woninghuur.

Meer nieuwkomers op de arbeidsmarkt

Meer nieuwkomers op de arbeidsmarkt

Meer mensen hebben een nieuwe baan. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Eurostat waren er in het eerste kwartaal van 2022 ruim 400 duizend meer dan in hetzelfde kwartaal in 2021.

Prijzen voeding stijgen met ruim 11 procent

Prijzen voeding stijgen met ruim 11 procent

Consumenten betalen meer voor voedingsmiddelen in vergelijking met vorig jaar. In juni 2022 betaalden ze ruim 11 procent meer in vergelijking met dezelfde maand in 2021. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van een nadere analyse van de consumentenprijsindex.