Zeven keer zoveel quinoa voor Nederland zelf sinds 2012

Quinoa

Nederland importeerde in 2016 ongeveer 5,5 miljoen kilo quinoa. Dat is een record en ruim drie keer zoveel als vier jaar geleden, schrijft het CBS op 8 januari.

Nederland functioneert als invoerhaven voor andere delen van de EU en verhandelt bovendien grondstoffen ook verder naar andere delen van de wereld. Dat vertekent de importcijfers, die niet alleen op eigen gebruik duiden.

Het CBS bekeek dan ook de export van quinoa. Die nam de afgelopen jaren toe, van 1,4 miljoen kilo in 2012 tot 3,5 miljoen kilo in 2016. Ruim 63 procent van de geïmporteerde quinoa is niet bestemd voor de Nederlandse markt. In 2016 bleef 93 procent van de export binnen Europa en was meer dan 2 miljoen kilo geïmporteerde quinoa beschikbaar voor consumptie of verwerking in eigen land, vier jaar eerder was dat nog 267 duizend kilo - een ruime verzevenvoudiging.

Quinoa is voor het overgrote deel afkomstig uit Zuid-Amerika, voornamelijk uit Peru. Wereldwijd is de afgelopen jaren sprake van een toenemende belangstelling voor het zogeheten 'superfood' quinoa die leidt tot schaarste en hoge prijzen voor de oorspronkelijke consumenten, maar ook toegenomen welvaart onder Zuid-Amerikaanse quinoa-boeren.

Bron: Foodlog

Lees ook
CBS verwacht stijging investeringen in de voedingsindustrie

CBS verwacht stijging investeringen in de voedingsindustrie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat de voedings- en genotmiddelenindustrie in 2021 13% meer gaat investeren in materiële vaste activa dan in 2020.

Omzet foodwinkels blijft relatief hoog in het derde kwartaal

Omzet foodwinkels blijft relatief hoog in het derde kwartaal

De detailhandel heeft in het derde kwartaal van 2020 9,2 procent meer omgezet dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van foodwinkels blijft relatief hoog.

Voedingsmiddelenindustrie verwacht meer te investeren in 2020

Voedingsmiddelenindustrie verwacht meer te investeren in 2020

Terwijl in de industrie als geheel sprake is van een licht dalende trend, verwacht de voedingsmiddelenindustrie komend jaar juist 17% meer te investeren dan in 2019. Dit meldt het CBS op basis van een enquête onder bedrijven. Voor de industrie als geheel was 2019 een piekjaar wat investeringen betreft. Gemiddeld verwachtten bedrijven 44% meer...