'Zoet' plaatje zorgt voor zoetere smaak

GRONINGEN - Mensen die zoete producten eten/drinken en ruiken en tegelijk een afbeelding van iets zoets zien, ervaren daardoor een nog zoetere smaak.

Dat blijkt uit een studie van hersenonderzoeker Marije van Beilen van het Universitair Medisch Centrum Groningen dat zij heeft uitgevoerd samen met het Wageningse Top Institute Food and Nutrition.

Volgens Van Beilen laten de uitkomsten zien dat het gebruik van ‘zoete’ afbeeldingen bij het eten of drinken een grotere zoetbeleving geeft.

Minder suiker
Dit kan volgens haar bijdragen aan minder suiker in producten en dus een gezondere levensstijl en de preventie van overgewicht en diabetes.

Het is volgens Van Beilen voor het eerst dat gekeken is naar de effecten van de 3 zintuigen (proeven, ruiken en zien) op smaakervaringen.

Al langer bekend is dat bijvoorbeeld het toevoegen van een geur aan drankjes, de smaak beïnvloedt. Zo wordt yoghurt met aardbeiengeur als zoeter ervaren dan zonder deze geur. Een afbeelding van een aardbei bij de aardbeiengeur laat het product dus nog zoeter smaken, blijkt nu uit dit onderzoek.

Gustometer
Van Beilen maakte gebruik van een in Wageningen ontwikkelde gustometer. Dit computergestuurde apparaat kan heel precies getimede doseringen van vloeistoffen en geuren achter in de neus toedienen.

Deelnemers kregen via de gustometer 3 smaak-geurcombinaties: lichtzoete suikeroplossing met aardbeiengeur, met caramelgeur en met hartige geur.

Aardbei
Ook kregen ze soms een afbeelding te zien: figuratieve plaatjes (bijvoorbeeld een aardbei) of non-figuratief (bijvoorbeeld wel de kleur en textuur van aardbei maar verder onherkenbaar als deze vrucht).

Uit het onderzoek bleek dat het toevoegen van een figuratieve afbeelding de smaakbeleving voor langere tijd beïnvloedt. Van Beilen stelt dat een aardbeienplaatje op snoepverpakking, de snoepjes voor langere tijd zoeter doen smaken.

Kleur verpakking
Non-figuratieve afbeeldingen kunnen de smaak tijdelijk beïnvloeden. Deze afbeeldingen moeten dus op het moment van eten/drinken zelf worden aangeboden. Het gebruik van de juiste kleur voor (de verpakking van) yoghurt maakt dus dat met minder suiker een even zoet smakend product kan worden aangeboden, stelt ze.    

Van Beilen publiceert de resultaten vandaag in het wetenschappelijke magazine PLoS One.

Lees ook:
Kauw- en tonggedrag beïnvloedt smaak (30 juni 2011)

Effect zoutaroma op zout product gering (19 mei 2011)

Aroma's beïnvloeden zoutbeleving (18 maart 2011)

Achtergrondgeluid van invloed op smaak (21 oktober 2010)

Afvallen door hulpstuk in de tong (12 oktober 2010)

Chocola proeven met de oren (10 maart 2010)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over minder suiker