‘Zoethoudertje’ tegen kidsmarketing
De Consumentenbond start de verkiezing ‘Zoethoudertje van de maand’. Dit om te tonen dat fabrikanten volgens de bond 'kinderen nog steeds bedelven onder marketing voor ongezonde producten’. De eerste genomineerden zijn Liga Kinderbiscuit, Verkade Dora vanillekoekjes en Peijnenburg Sprookjesboom ontbijtkoek.
“Kinderen worden op slinkse wijze blootgesteld aan allerlei marketingtrucs voor ongezonde producten”, stelt de Consumentbond, “ondanks de aangescherpte regels waar de industrie mee schermt.”
Strategie tot verleiden
De organisatie zette voor haar magazine Beste Koop 10 strategieën op een rij, waarmee fabrikanten kinderen binnen én buiten de supermarkt proberen te verleiden.
Consumenten kunnen stemmen op het product dat in hun ogen het meest storende voorbeeld is van marketing gericht op kinderen. Het gaat deze maand om Liga Kinderbiscuit, Verkade Dora vanillekoekjes en Peijnenburg Sprookjesboom ontbijtkoek.
Liga Kinderbeschuit
Liga Kinderbiscuit werkt met blokken, treintjes en hobbelpaardjes op de verpakking, én een koekje in de vorm van een beertje. “Liga beweert dat het maagje van je kind 'nog te klein is om alle voedingsstoffen uit drie vaste hoofdmaaltijden te halen.' Maar geef je je kind een zakje kinderbiscuit met 2 koekjes, dan zit je al snel aan 120 kcal. Veel te veel voor een kindertussendoortje!”
Dora Vanillekoekjes
“Dora kijkt je kind met haar grote ogen, vriendelijk aan. Maar dat de koekjes veel suiker, vet en zout bevatten vertelt ze je niet. Verkade probeert nog wel een beetje de schijn op te houden door te zeggen dat koekjes niet te veel gegeten mogen worden.”
Sprookjesboom ontbijtkoek
De Sprookjesboom ontbijtkoek van Peijnenburg maakt gebruik van Efteling-figuurtjes en verzamelkaartjes. “Maar een Sprookjesboom ontbijtkoek bevat meer calorieën dan een plak van de 'volwassenvariant', gewone Peijnenburg ontbijtkoek. Jammer dat de Efteling zijn merknaam hiervoor leent!”
Stop kindermarketing
De Consumentenbond is partner in de Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding. Dit is een samenwerkingsverband dat de strijd aangaat tegen op kinderen gerichte marketing van ongezonde voedingsmiddelen.
Lees ook:
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Foodwatch dient klacht in over vanillevla zonder vanille
Foodwatch dient een klacht in bij de Reclame Code Commissie tegen vanillevla zonder vanille. Flink wat producten die ‘vanillevla’ heten bevatten helemaal geen vanille, maar aroma’s of kunstmatige vanilline. Foodwatch noemt dit vindt dit soort ‘misleiding’ onaanvaardbaar. De klacht van Foodwatch volgt op een rapportage die is gemaakt door het programma...
Europese levensmiddelenindustrie hekelt kritiek op ‘ultra-fabrieksvoer’
Net iets meer dan de helft (50,7 procent) van al het voedsel dat Engelsen kopen valt in de categorie ‘ultra processed’ van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze eten overwegend fabriekseten met een merk of een huismerk en zijn daardoor de ongezondste eters van heel Europa, stelden onderzoekers vorige week. Op Foodlog legde hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell eerder uit waarom we op moeten passen met sterk bewerkte levensmiddelen: “Ultra-processed foods zijn voedingsmiddelen die hypersmakelijk en zelfs verslavend dan wel quasi-verslavend lekker zijn maar doorgaans een beperkte voedingswaarde...
Stop de ‘gezonde’ nep op verpakkingen met tegenstrijdige reclame
De Europese consumentenorganisatie BEUC roept de Europese Unie op om 'eindelijk' eens werk te maken van de invoering van voedingsprofielen op verpakkingen. Dat moet het einde inluiden van misleidende gezondheids- en voedingsclaims op voedselverpakkingen. Door Annika de Jong - Foodlog 'Vitamine C verhoogt uw immuunsysteem'; '70% minder vet'; 'rijk aan...