Zonder sollicitatiegesprek aan de slag bij De Koekfabriek

De Koekfabriek_1

© Jan Reinier van der Vliet fotografie

Een baan krijgen zonder te solliciteren. Dat kan bij De Koekfabriek, een bakkerij met zes locaties in Nederland waar koekjes worden gebakken. Het bedrijf gaat als eerste in de bakkersbranche nieuwe medewerkers aannemen via Open Hiring voor de nieuwe vestiging in Wageningen. 

Open Hiring betekent dat de nieuwe medewerkers niet hoeven te solliciteren naar de baan. Ook wordt er niet gekeken naar hun cv en arbeidsverleden. Als mensen gemotiveerd zijn en denken dat ze het werk aankunnen, dan kunnen ze zich aanmelden. Ze worden dan op een wachtlijst gezet en zodra er een werkplek is, kunnen ze aan de slag. Voorlopig zijn er twee vacatures voor diverse werkzaamheden in de bakkerij. Belangstellenden kunnen zich vanaf nu inschrijven bij De Koekfabriek in Wageningen.

De Koekfabriek (met de hoofdvestiging in Utrecht) biedt werk aan 120 mensen. Het is een reguliere werkgever met een sociale missie. Met Open Hiring wil de Koekfabriek onderstrepen dat iedereen welkom is: gediplomeerde bakkers, jongeren zonder startkwalificatie, mensen uit de bijstand of met een arbeidsbeperking. Je achtergrond maakt niets uit. “Mensen met minder kansen aan het werk helpen, is in principe heel simpel. Helaas wordt het door allerlei regelingen nogal complex gemaakt. Dat kan werkgevers afschrikken. Open Hiring kan helpen die drempels te verlagen. Bovendien verlegt Open Hiring de focus van wat iemand niet kan, naar wat iemand wel kan”, aldus Arthur de Nerée, directeur van De Koekfabriek.

Open Hiring

De Koekfabriek_Arthur de Neree

© Jan Reinier van der Vliet fotografie

Open Hiring is een concept uit de Verenigde Staten dat door maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation op de Nederlandse arbeidsmarkt wordt geïntroduceerd. Open Hiring houdt in dat als je wilt werken, je zonder sollicitatiegesprek een baan kunt krijgen. Opleiding en ervaring spelen geen rol, iedereen is welkom. Dit biedt kansen aan mensen voor wie de arbeidsmarkt ongewild op slot zit. Het idee achter Open Hiring dateert uit 1982, toen Greyston in New York besloot arbeidsplaatsen te creëren voor mensen die niet aan werk konden komen. En met succes. Inmiddels werken er bij Greyston 170 mensen en via Open Hiring lukte het de Amerikaanse onderneming door de jaren heen 3.500 personen aan werk te helpen. Vanwege het bewezen succes besloot Start Foundation in samenwerking met Greyston de Amerikaanse aanpak naar hier te halen. MamaLoes, een bedrijf uit Goirle dat online babyartikelen verkoopt, had de Nederlandse primeur, gevolgd door Chain Logistics, een logistiek dienstverlener in Uden.

De Koekfabriek ziet voor alle betrokkenen pluspunten. De Nereé: “Ik geloof niet in een ‘one size fits all-aanpak’ als het gaat om duurzaam re-integreren. Als er geen oog is voor de mens, dan staat die vaak weer snel op straat. Bij Open Hiring krijgen ze wel de extra aandacht die nodig is om te kunnen slagen. Het dwingt bedrijven om met twee voeten in de gemeenschap te gaan staan en breder te kijken dan het werk alleen. De term ‘sociaal ondernemen’ zal dan langzaam gaan verdwijnen, omdat werkgeven dan als vanzelfsprekend aansluit bij de maatschappij.”

De Koekfabriek en Start Foundation gaan in Wageningen en omstreken de komende tijd gericht campagne voeren om gegadigden voor Open Hiring te interesseren. Het doel van Open Hiring is de levens van mensen op alle terreinen positief beïnvloeden. Werknemers hebben soms ook problemen met huisvesting, schulden en gezondheid die de kans op duurzaam werk belemmeren en die om een oplossing vragen. Deze hulp geldt ook voor de medewerkers die al in dienst zijn. De visie van Open Hiring is dat het start met een baan en inkomen. De Nerée: “Als we mensen niet oordelen op hun verleden of achtergrond, dan hoeft straks niemand meer ongewild aan de kant te staan!”

Lees ook
'Warm contact met scholen is van levensbelang voor een bedrijf'

'Warm contact met scholen is van levensbelang voor een bedrijf'

Innoveren met millennials in de foodsector. Dat is het thema van het Young IFFI event dat Ingredients For Food Innovators op 1 november 2018 organiseert. Een bijeenkomst waar jong talent en ervaren IFFI-leden met elkaar aan de slag gaan. Aan technisch onderlegde werknemers is nog altijd een gebrek in de foodsector, zowel op onderzoeksniveau...

Food Innovation Academy brengt studenten en bedrijfsleven bij elkaar

Food Innovation Academy brengt studenten en bedrijfsleven bij elkaar

Er dreigt een tekort aan goed opgeleide medewerkers in de voedingsmiddelenindustrie. Daarom zetten bedrijfsleven, onderwijs, gemeente en brancheverenigingen gezamenlijk een nieuwe opleiding op in Vlaardingen. De Food Innovation Academy brengt studenten en bedrijfsleven bij elkaar. De opleiding opent voorjaar 2019 de deuren. Friesland Campina, Meneba,...

Young IFFI Event: de kracht van generatiediversiteit

Young IFFI Event: de kracht van generatiediversiteit

Ingredients For Food Innovators organiseert op 1 november 2018 het Young IFFI Event, een bijeenkomst gericht op jong talent dat volgend jaar afstudeert en de ingrediëntenindustrie instroomt. Het dagprogramma biedt laatstejaars die afstuderen in de richtingen marketing, voedseltechnologie en procestechnologie en toekomstige werkgevers die hard op zoek...