Zout- en verzadigd vetgehalte in levensmiddelen daalt langzaam

De afgelopen 6 jaar nam het zoutgehalte van levensmiddelen met 11 procent af. Ook daalde het percentage verzadigd vet in 2017. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de samenstelling (zout en verzadigd vet) van levensmiddelen in Nederland van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Zoutgehalte

Sinds 2011 monitort de NVWA het zoutgehalte in levensmiddelen. De voedselautoriteit onderzocht 404 levensmiddelen (brood, chips en zoutjes, conserven, (diepvries-)snacks, kaas, kant-en-klaar-maaltijden, koek en banket, sauzen, soep en vleeswaren). Gemiddeld daalde het zoutgehalte van producten te zien met 11 procent.

De sterkste dalingen waren te zien in de productgroepen kaas (-27 procent), (groente)conserven (-34 procent), brood (-16 procent) en kant-en-klaarmaaltijden (-24 procent). In de productgroep sauzen daalde het zoutgehalte niet, maar nam juist toe met 8 procent. Wanneer de monitoringsgegevens van alle onderzochte producten over de jaren worden vergeleken is het gemiddelde zoutgehalte gedaald van 1,24 procent in 2011 naar 1,13 procent in 2017.

 

Verzadigd vet

Het verzadigd vetgehalte in levensmiddelen neemt ook langzaam af. In 2016 voldeed bijvoorbeeld 48 procent van de bemonsterde paté en smeerleverworst aan de afgesproken maximale norm voor verzadigd vet. In 2017 was dit 60 procent. 94 procent van de bemonsterde kant- en klaar-maaltijden voldeed aan de aanstaande norm voor verzadigd vet.

Etiketten

Uit het onderzoek kwomt ook naar voren dat de informatie op de etiketten niet altijd klopt. Het zoutgehalte dat wordt vermeld op het productetiket ligt over het algemeen hoger dan het geanalyseerde gehalte. Dit is vooral duidelijk bij de productgroep kaas.

Voor verzadigd vet is het tegenovergestelde het geval. Het meest opvallende is dat in Saksische smeerleverworst 12% meer verzadigd vet wordt geanalyseerd dan het etiket vermeld.

Lees ook:

 

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 wijzigen de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De kosten die NVWA in rekening brengt voor activiteiten zoals keuringen, herinspecties en systeemtoezicht stijgen voor 2023. Op de website van NVWA staat een overzicht van alle tarieven.

NVWA: Onvoldoende controle op leeftijd bij online verkoop alcohol

NVWA: Onvoldoende controle op leeftijd bij online verkoop alcohol

Veel online aanbieders controleren onvoldoende op leeftijd bij de verkoop van alcohol, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). “Van 166 inspecties bij online aanbieders bleken er 16 geen leeftijdsverificatiesysteem te hebben en bij nog eens 106 aanbieders bevatte dit systeem tekortkomingen.”

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.