Zout- en verzadigd vetgehalte in levensmiddelen daalt langzaam
De afgelopen 6 jaar nam het zoutgehalte van levensmiddelen met 11 procent af. Ook daalde het percentage verzadigd vet in 2017. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de samenstelling (zout en verzadigd vet) van levensmiddelen in Nederland van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Zoutgehalte
Sinds 2011 monitort de NVWA het zoutgehalte in levensmiddelen. De voedselautoriteit onderzocht 404 levensmiddelen (brood, chips en zoutjes, conserven, (diepvries-)snacks, kaas, kant-en-klaar-maaltijden, koek en banket, sauzen, soep en vleeswaren). Gemiddeld daalde het zoutgehalte van producten te zien met 11 procent.
De sterkste dalingen waren te zien in de productgroepen kaas (-27 procent), (groente)conserven (-34 procent), brood (-16 procent) en kant-en-klaarmaaltijden (-24 procent). In de productgroep sauzen daalde het zoutgehalte niet, maar nam juist toe met 8 procent. Wanneer de monitoringsgegevens van alle onderzochte producten over de jaren worden vergeleken is het gemiddelde zoutgehalte gedaald van 1,24 procent in 2011 naar 1,13 procent in 2017.
Verzadigd vet
Het verzadigd vetgehalte in levensmiddelen neemt ook langzaam af. In 2016 voldeed bijvoorbeeld 48 procent van de bemonsterde paté en smeerleverworst aan de afgesproken maximale norm voor verzadigd vet. In 2017 was dit 60 procent. 94 procent van de bemonsterde kant- en klaar-maaltijden voldeed aan de aanstaande norm voor verzadigd vet.
Etiketten
Uit het onderzoek kwomt ook naar voren dat de informatie op de etiketten niet altijd klopt. Het zoutgehalte dat wordt vermeld op het productetiket ligt over het algemeen hoger dan het geanalyseerde gehalte. Dit is vooral duidelijk bij de productgroep kaas.
Voor verzadigd vet is het tegenovergestelde het geval. Het meest opvallende is dat in Saksische smeerleverworst 12% meer verzadigd vet wordt geanalyseerd dan het etiket vermeld.
Lees ook:
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey
De plantaardige ingrediëntenfabrikant Fooditive maakt bekend de productie op te schalen. Daarnaast introduceert de Nederlandse startup twee nieuwe ingrediënten: LowSalt en Bee-free-Honey.
Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie
Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.
NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest
Tijdens het Offerfeest constateerden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie geen illegale slachterijen of ernstige overtredingen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Het bleef bij paar geringe overtredingen zoals ontbrekende I&R registraties.