‘Zout moet E-nummer krijgen’

13 oktober 2015

“Ik zou graag willen dat zout een E-nummer krijgt." Dat zei Marianne Geleijnse van Wageningen UR op de Food Valley Expo. "En waarom stelt minister Schippers op basis van de best practices in die categorie geen maximum zoutniveau per productcategorie op?"

Geleijnse, universitair hoofddocent Human Nutrition, kwam met deze aanbevelingen tijdens de sessie over zoutreductie in Wageningen. Er zijn grote verschillen in zoutgehaltes binnen de verschillende productcategorieën, bijvoorbeeld in kant-en-klaarmaaltijden en pizza’s.

In het akkoord Verbetering Productsamenstelling van de levensmiddelensector en het Ministerie van Volksgezondheid worden diverse categorieën aangepakt, maar dat gaat volgens haar niet hard genoeg.

Geleijnse vindt het doel in het akkoord, dat de consument in 2020 minder dan 6 gram zout per dag binnenkrijgt, ambitieus. “Er moet nog 40 procent zout uit. En met de snelheid van nu gaan we dat niet halen. Dan gaat het erom: wat is wél bereikbaar en hoe halen we het wél?”

E-nummer

Zij noemde als mogelijke optie ook het geven van een E-nummer aan zout. Met de huidige clean label trend zouden voedingsmiddelenbedrijven dan wellicht meer haast maken met het verwijderen van zout uit de producten.

Ronald Visscher van TNO vindt dat er ook een maatschappelijke taak ligt. “Op basisscholen leggen we de verkeersregels toch ook goed uit? Waarom vinden we educatie over gezondheid dan zo moeilijk? We kunnen hier als maatschappij een verschil maken. Het begint met educatie.”

De Food Valley Expo was dit jaar tweedaags, op 12 en 13 oktober 2015, en werd in Wageningen gehouden.

Lees meer over de Food Valley Expo in het komende nummer van vakblad EVMI. Deze komt op 27 oktober uit.

Nog geen abonnee?

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Zoutvermindering (Premium)

Altijd op de hoogte blijven?