‘Zout moet E-nummer krijgen’

“Ik zou graag willen dat zout een E-nummer krijgt." Dat zei Marianne Geleijnse van Wageningen UR op de Food Valley Expo. "En waarom stelt minister Schippers op basis van de best practices in die categorie geen maximum zoutniveau per productcategorie op?"

Geleijnse, universitair hoofddocent Human Nutrition, kwam met deze aanbevelingen tijdens de sessie over zoutreductie in Wageningen. Er zijn grote verschillen in zoutgehaltes binnen de verschillende productcategorieën, bijvoorbeeld in kant-en-klaarmaaltijden en pizza’s.

In het akkoord Verbetering Productsamenstelling van de levensmiddelensector en het Ministerie van Volksgezondheid worden diverse categorieën aangepakt, maar dat gaat volgens haar niet hard genoeg.

Geleijnse vindt het doel in het akkoord, dat de consument in 2020 minder dan 6 gram zout per dag binnenkrijgt, ambitieus. “Er moet nog 40 procent zout uit. En met de snelheid van nu gaan we dat niet halen. Dan gaat het erom: wat is wél bereikbaar en hoe halen we het wél?”

E-nummer

Zij noemde als mogelijke optie ook het geven van een E-nummer aan zout. Met de huidige clean label trend zouden voedingsmiddelenbedrijven dan wellicht meer haast maken met het verwijderen van zout uit de producten.

Ronald Visscher van TNO vindt dat er ook een maatschappelijke taak ligt. “Op basisscholen leggen we de verkeersregels toch ook goed uit? Waarom vinden we educatie over gezondheid dan zo moeilijk? We kunnen hier als maatschappij een verschil maken. Het begint met educatie.”

De Food Valley Expo was dit jaar tweedaags, op 12 en 13 oktober 2015, en werd in Wageningen gehouden.

Lees meer over de Food Valley Expo in het komende nummer van vakblad EVMI. Deze komt op 27 oktober uit.

Nog geen abonnee?

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Zoutvermindering (Premium)

Meer over
Lees ook

‘Meer regels nodig tegen zout, vet en suiker’

Er moet meer wet- en regelgeving komen om de hoeveelheid zout, verzadigde vetten en suiker in voedingsmiddelen terug te dringen. Europese samenwerking is daarbij essentieel. Dat stelt artsenfederatie KNMG in een position paper aan de Tweede Kamercommissie VWS. Ook pleit de organisatie ervoor dat kindermarketing op ongezonde producten stopt. 'Te vrijblijvend' Er zijn volgens de artsenorganisatie de afgelopen jaren “goede initiatieven genomen”, maar het huidige “preventiebeleid blijft te vrijblijvend en ontstijgt onvoldoende het niveau van experimenten en lokale initiatieven”. Daarom moeten meer...

Veel broden bakkerijketens zouter dan toegestaan

Ambachtelijke broden van bakkerijketens zijn vaak veel zouter dan wettelijk is toegestaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Vlaamsch Broodhuys en Vanmenno spannen de kroon, stelt de Consumentenbond. Alle onderzochte broden van deze ketens zijn te zout. De Consumentenbond bekeek het zoutgehalte in ‘ambachtelijke’ broden als desem en spelt van tien bakkerijketens. Bij elke keten werd van drie broodsoorten het zoutgehalte gemeten. Van de dertig onderzochte broden zitten er dertien boven en vijf op de wettelijke zoutnorm voor brood. In de zoutste broden uit de test (Grand-mère wit van...

Ook zoutverlaging voor glutenvrij brood

Glutenvrije broden, roggebrood en stokbroden moeten vanaf 1 januari 2018 ook voldoen aan de zoutnorm. Dat betekent dat er niet meer zout in mag zitten dan 1,8 procent op basis van de droge stof. Dat bericht branchevereniging NBOV. De bakkerijsector heeft in diverse stappen het zoutgehalte in brood verlaagd. Sinds 1 januari 2013 is de zoutnorm voor het gangbare brood zoals wit, bruin, volkoren- en meergranenbrood 1,8 procent op droge stofbasis. Dit betekent dat bakkers 1,5 procent zout op meelbasis toevoegen. Met die verlaging werd volgens het NBOV een zoutreductie van 25 procent bereikt. Gezondheidswinst...