Zoutarme lunch leidt niet tot compensatiegedrag

Consumenten die een lunch nuttigen met producten die minder zout bevatten, compenseren de lagere zoutinname niet in de loop van de dag. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Food & Biobased Research, TNO en het RIVM.

Dat betekent dat voedingsmiddelen met een verlaagd zoutgehalte daadwerkelijk kunnen bijdragen aan het verminderen van de dagelijkse zoutinname. De lunch van de proefpersonen bevatte gemiddeld 41 procent minder zout.

Voor de deelnemers van de interventiegroep werden bijna alle producten van hun lunchbuffet vervangen door alternatieven die 29 tot 61 procent minder keukenzout bevatten. Uit de studie bleek dat de deelnemers niet meer of minder gingen eten en de meeste lunchproducten even lekker bleven vinden. Hierdoor consumeerde de interventiegroep gemiddeld 2,5 gram zout minder dan de controlegroep, die voedingsmiddelen met een regulier zoutgehalte bleef eten. De deelnemers werden gedurende de studie niet geïnformeerd over de zoutverlagingen.

Natriumuitscheiding

Om te beoordelen of een lunch met minder zout ook de totale dagelijkse zoutconsumptie verlaagt, is van beide groepen twee maal de natriumuitscheiding in de urine over 24 uur gemeten. Op deze manier kan worden gemeten hoeveel keukenzout iemand heeft geconsumeerd. De natriumuitscheiding daalde evenredig met het lagere zoutgehalte van de lunch. “Daaruit kon worden geconcludeerd dat deelnemers na de zoutverlaagde lunch niet op andere eetmomenten op de dag hun zoutinname compenseren door bijvoorbeeld op zoek te gaan naar tussendoortjes als chips of zoute drop”, zegt dr. Anke Janssen, Senior Scientist Consumer Science van Food & Biobased Research.

Herformulering Voedingsmiddelen

De gerandomiseerde gecontroleerde studie met 74 gezonde jong volwassenen in de leeftijd van 18-35 jaar is uitgevoerd als onderdeel van het parapluproject Herformulering Voedingsmiddelen. Voor de uitgevoerde studie, hebben verschillende Nederlandse voedingsmiddelenproducenten samen met TNO, varianten van de lunchproducten ontwikkeld met een verlaagd zoutgehalte. Het onderzoek vond plaats in het Restaurant van de Toekomst.

Het onderzoek werd verricht in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De resultaten zijn gepubliceerd in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Lees ook Premium:

EVMI achtergrond & analyse – Zoutvermindering

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Foodwatch: te veel zout in voeding

Foodwatch: te veel zout in voeding

Volgens Foodwatch hebben Nederlandse mannen tussen 31 en 50 jaar vandaag, 14 juli, de maximale hoeveelheid zout voor een jaar binnen. Daarom roept de voedselwaakhond 14 juli uit tot de eerste Zoutmaxdag van 2022.

RIVM start met Nationale Aanpak Productverbetering

RIVM start met Nationale Aanpak Productverbetering

Dit jaar start de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarmee het RIVM verbeteringen in de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen wil versnellen. Het gaat hierbij om producten waar zout of suiker aan toegevoegd is of waarbij de hoeveelheid verzadigd vet te verlagen is. De overheid wil dat fabrikanten het gebruik van zout, suiker en verzadigd...

‘Lekker moet lekker blijven’

‘Lekker moet lekker blijven’

Theo Heere is directeur van de VBZ, branchevereniging in lekkers: leden houden zich bezig met de productie van koek, snoep, chocolade, zoutjes en chips. De grootste uitdaging voor de branche is suiker- en zoutreductie.  VBZ - de lekkerste branche van Nederland, volgens hun website, zet vooral in op maximale portiegrootte en heldere informatie,...