Zoutgehalte van brood ligt wederom onder de wettelijke norm

12 januari 2021
Foto: Pixabay

Het zoutgehalte van brood van bakkerijen aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) ligt onder de wettelijke norm. Dat blijkt uit de 2020 editie van de NVB Zoutmonitoring. "Hiermee leveren de industriële bakkers een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de jaarlijkse zoutinname van de Nederlandse bevolking."

Zoutreductie is een belangrijk punt voor de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB). In de bakkerijsector zijn bindende afspraken gemaakt om de hoeveelheid zout in brood te verminderen. En met succes. Op de website van de NVB staat te lezen dat de afgelopen 10 jaar het zoutgehalte in brood met 25 procent is teruggebracht.

Zoutreductie

Uit de zoutmonitor 2020 blijkt dat de gemiddelde toevoeging van zout op droge stof bij industriële bakkerijen is gedaald naar 1,59 procent. Dit komt overeen met 401 mg natrium per 100 gram brood en 1,00 gram zout per 100 gram brood. Hiermee zitten de bij de NVB aangesloten bakkerijen ruim onder de wettelijke norm van 1,8 procent droge stof.

In 2009 maakte de bakkerssector afspraken over zoutreductie in brood. Sindsdien vindt jaarlijks een grootschalige steekproef plaats. Deze monitoring wordt gedaan door Foodbase in opdracht van de bakkerijsector. Sinds 2015 is deze opdracht alleen vanuit de NVB gegeven. Uit deze twaalf steekproeven blijkt dat het zoutgehalte de afgelopen twaalf jaar van 25 procent is verminderd.

Ga voor meer informatie naar het bericht op de website van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB).

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?