'Zoutreductie is slappe hap'

12 augustus 2010

DEN HAAG - "Slappe hap." Zo kwalificeert de Consumentenbond de zoutreductie in de voedingsmiddelenindustrie.

De Consumentenbond valt erover dat het Actieplan Zoutreductie dateert van november 2008 terwijl voor het vaststellen van de reductie het huidige zoutgehalte vergeleken wordt met dat van 2006. "Dan maak je het jezelf wel een stuk makkelijker", zegt woordvoerster Sandra de Jong van de Consumentenbond tegen evmi.nl.

De Consumentenbond vond die doelstelling destijds al erg mager en die target blijkt nu niet eens gehaald te zijn. De Jong meent dat er geen reden voor de sector is om zich op de borst te kloppen.

De Consumentenbond pleit ervoor dat sectoren in de voedingsmiddelenindustrie bindende afspraken maken over collectieve zoutreductie zoals de bakkerijsector heeft gedaan.

Verbod
Tegelijkertijd doet de organisatie een oproep aan de overheid om de voedingsmiddelenindustrie te verplichten tot zoutreductie. De overheid moet zich immers inzetten voor de gezondheid van de bevolking.

Een evmi-poll wees in juni uit dat 36 procent van de foodbranche voor een sturende rol van de overheid is. 26 Procent van de stemmers op de poll erkende weliswaar dat de reductie van zout in voedingsmiddelen te langzaam gaat, maar meende dat de industrie zelf zich meer moet inspannen om het zoutgehalte in producten te verlagen.

Lees ook:
Ontbijtgranen in top zoutreductie (12 augustus 2010)

Voedingscentrum: industrie goed op weg (12 augustus 2010)

Industrie haalt target zoutreductie niet (12 augustus 2010)

Overheid moet zoutreductie verplichten (14 juni 2010)

Zie ook:
Dossier zout en zoutreductie

Altijd op de hoogte blijven?