‘Zoutverlaging leidde niet tot jodiumtekort’

Inspanningen van fabrikanten om de hoeveelheid zout in brood stapsgewijs te verlagen, hebben er niet toe geleid dat mensen nu te weinig jodium binnenkrijgen. Wel lopen zwangeren en mensen die brood zonder gejodeerd zout eten, mogelijk risico.

Dat meldt het RIVM op basis van onderzoek. Jodium is van belang voor een normale groei en ontwikkeling en voor een goede stofwisseling, terwijl een jodiumtekort de werking van de schildklier kan verstoren.

De stof wordt via (bakkers)zout toegevoegd aan brood, waardoor brood in Nederland een belangrijke bron van jodium is.

Sinds 2009 is de hoeveelheid (gejodeerd) zout in brood een aantal keren verlaagd om het productaanbod gezonder te maken. Nu blijkt dat dit er niet toe geleid heeft dat Nederlanders (in de leeftijd tussen 7 en 69 jaar) te weinig jodium binnenkrijgen.

Risicogroepen

Toch krijgen mensen die brood eten waar geen jodium aan is toegevoegd (vaak zelf gebakken brood en biologisch brood) mogelijk wél te weinig jodium binnen. Onbekend is hoe groot deze groep precies is en of deze mensen via andere jodiumbevattende voedingsmiddelen hun jodiuminname op peil houden.

Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben mogelijk te maken met een tekort aan jodium. Er is onvoldoende bekend over de hoeveelheid jodium die deze groep binnenkrijgt. Het RIVM wil hier graag meer inzicht in krijgen.

Lees ook:

Recall Nutrilon Nenatal 1 om verhoogd jodiumgehalte (10 februari 2014)

Recall Kruidvat: te laag gehalte jodium in zuigelingenvoeding (27 augustus 2013)

NVWA wil waarschuwing op jodiumrijke voeding (10 februari 2012)

Jodium in meer producten toegestaan (10 juli 2008)

Lees ook
Brood op basis van zilte micro-algen

Brood op basis van zilte micro-algen

Algae-Holland ontwikkelde samen met de afdeling Levensmiddelentechnologie van de HAS-Den Bosch het nieuwe Algrain concept. Gezond donker meergranenbrood op basis van zilte micro-algen. Het bedrijf wil dit concept nu bij bakkers en consumenten introduceren. Algrain levert een gezond donker meergranenbrood op basis van zilte micro-algen. Deze basis geeft...

Zoutgehalte van brood ligt wederom onder de wettelijke norm

Zoutgehalte van brood ligt wederom onder de wettelijke norm

Het zoutgehalte van brood van bakkerijen aangesloten bij de NVB ligt wederom onder de wettelijke norm. Dat blijkt uit de 2020 editie van de NVB Zoutmonitoring.

Elke duurzame broodzak is er één

Elke duurzame broodzak is er één

Al enkele jaren werkt Marie-José de Zeeuw aan haar duurzame broodzak en het verspreiden ervan onder bakkers, winkels en consumenten. Eindexamenkandidaat Joanna Sandbrink onderzocht hoe consumenten over zo’n zak denken.