‘Zoutverlaging leidde niet tot jodiumtekort’

volkoren315

Inspanningen van fabrikanten om de hoeveelheid zout in brood stapsgewijs te verlagen, hebben er niet toe geleid dat mensen nu te weinig jodium binnenkrijgen. Wel lopen zwangeren en mensen die brood zonder gejodeerd zout eten, mogelijk risico.

Dat meldt het RIVM op basis van onderzoek. Jodium is van belang voor een normale groei en ontwikkeling en voor een goede stofwisseling, terwijl een jodiumtekort de werking van de schildklier kan verstoren.

De stof wordt via (bakkers)zout toegevoegd aan brood, waardoor brood in Nederland een belangrijke bron van jodium is.

Sinds 2009 is de hoeveelheid (gejodeerd) zout in brood een aantal keren verlaagd om het productaanbod gezonder te maken. Nu blijkt dat dit er niet toe geleid heeft dat Nederlanders (in de leeftijd tussen 7 en 69 jaar) te weinig jodium binnenkrijgen.

Risicogroepen

Toch krijgen mensen die brood eten waar geen jodium aan is toegevoegd (vaak zelf gebakken brood en biologisch brood) mogelijk wél te weinig jodium binnen. Onbekend is hoe groot deze groep precies is en of deze mensen via andere jodiumbevattende voedingsmiddelen hun jodiuminname op peil houden.

Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben mogelijk te maken met een tekort aan jodium. Er is onvoldoende bekend over de hoeveelheid jodium die deze groep binnenkrijgt. Het RIVM wil hier graag meer inzicht in krijgen.

Lees ook:

Recall Nutrilon Nenatal 1 om verhoogd jodiumgehalte (10 februari 2014)

Recall Kruidvat: te laag gehalte jodium in zuigelingenvoeding (27 augustus 2013)

NVWA wil waarschuwing op jodiumrijke voeding (10 februari 2012)

Jodium in meer producten toegestaan (10 juli 2008)

Lees ook
Maatregelen NEBAFA tegen coronavirus

Maatregelen NEBAFA tegen coronavirus

De snelle verspreiding van het coronavirus door Nederland treft alle sectoren. Bedrijven en organisaties nemen maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat geldt ook voor de Nederlandse bakkerijgrondstoffenindustrie. In een persbericht laat de vereniging van Nederlandse fabrikanten van bakkerijgrondstoffen (NEBAFA) weten welke maatregelen...

Voor het eerst in 10 jaar groei broodconsumptie

Voor het eerst in 10 jaar groei broodconsumptie

Voor het eerst in tien jaar tijd laat de broodconsumptie een voorzichtige groei zien. De cijfers over het jaar 2019 laten een voorzichtige groei in het broodvolume van 1,5 procent zien. Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) is verheugd: “Dit is goed nieuws voor de sector. En een mooie waardering voor de imagocampagne ‘Brood. Goed verhaal’.

Van broodafval naar bacteriecultuur

Van broodafval naar bacteriecultuur

Italiaanse onderzoekers hebben op basis van broodresten een medium ontwikkeld voor de cultivering van micro-organismen voor bijvoorbeeld fermentatie. Het resultaat is niet alleen een goede manier om een reststroom te verwaarden, het is volgens de onderzoekers ook nog eens goedkoper dan de huidige commerciële voedingsbodems voor de cultivering van...