Zuivel krijgt Beter Leven sterren

Ook zuivel- en kaasproducten krijgen het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Begin 2016 zal bekend zijn aan welke dierenwelzijnseisen moet worden voldaan, om in aanmerking te komen voor het keurmerk op basis van één of meer sterren.

Dat meldt Dierenbescherming-directeur Frank Dales in Levensmiddelenkrant. De roep om deze certificering kwam volgens hem vanuit de zuivelsector zelf.

Daarmee komt het Beter Leven kenmerk behalve op verpakkingen van vlees en vleesproducten nu ook op zuivel en kaas.

Weidegang

Weidegang alleen betekent nog niet direct één ster. Het is wel belangrijk, maar er is meer, zoals goede condities in de stal, benadrukt hij.

Kaas is een ander verhaal, stelt Dales. “Producenten hebben geen gescheiden lijnen, zoals die er in slachthuizen bijvoorbeeld wel zijn. Dat vergt een investering waar de zuivelsector ook aan moet.”

Investeren

Zuivelaars als FrieslandCampina halen volgens hem de laatste tijd enorme winsten, dus is het in zijn ogen nu tijd voor hen om te investeren in dierenwelzijn.

Rond de jaarwisseling gaat de Dierenbescherming met de industrie en wetenschap om de tafel om criteria op te stellen voor diervriendelijke producten.

Zuivel en kaas met het Beter Leven kenmerk zullen wel iets duurder worden. Maar de consument wil best extra betalen voor goed eten, blijkt volgens Dales uit eigen onderzoek.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Verduurzaming voeding (Premium)

Lees ook
WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

Avocado’s van supermarkt Picnic krijgen extra beschermlaagje voor langere houdbaarheid

Avocado’s van supermarkt Picnic krijgen extra beschermlaagje voor langere houdbaarheid

Online supermarkt Picnic voegt een dun beschermlaagje toe aan avocado’s om deze langer eetbaar te houden. De bescherming is een plantaardig product afkomstig uit de schillen, zaden en pulp van vruchten, dat wordt aangebracht door de Nederlandse leverancier. Klanten van Picnic kunnen de vruchten hierdoor langer gebruiken.

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable produceert varkens- en rundvlees op basis van één dierlijke cel. 20 juli presenteerde de kweekvleesproducent de eerste beelden van een worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees. Meatable verwacht dit product in 2025 op de markt te kunnen brengen.