Zuivel krijgt Beter Leven sterren

beterLeven315

Ook zuivel- en kaasproducten krijgen het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Begin 2016 zal bekend zijn aan welke dierenwelzijnseisen moet worden voldaan, om in aanmerking te komen voor het keurmerk op basis van één of meer sterren.

Dat meldt Dierenbescherming-directeur Frank Dales in Levensmiddelenkrant. De roep om deze certificering kwam volgens hem vanuit de zuivelsector zelf.

Daarmee komt het Beter Leven kenmerk behalve op verpakkingen van vlees en vleesproducten nu ook op zuivel en kaas.

Weidegang

Weidegang alleen betekent nog niet direct één ster. Het is wel belangrijk, maar er is meer, zoals goede condities in de stal, benadrukt hij.

Kaas is een ander verhaal, stelt Dales. “Producenten hebben geen gescheiden lijnen, zoals die er in slachthuizen bijvoorbeeld wel zijn. Dat vergt een investering waar de zuivelsector ook aan moet.”

Investeren

Zuivelaars als FrieslandCampina halen volgens hem de laatste tijd enorme winsten, dus is het in zijn ogen nu tijd voor hen om te investeren in dierenwelzijn.

Rond de jaarwisseling gaat de Dierenbescherming met de industrie en wetenschap om de tafel om criteria op te stellen voor diervriendelijke producten.

Zuivel en kaas met het Beter Leven kenmerk zullen wel iets duurder worden. Maar de consument wil best extra betalen voor goed eten, blijkt volgens Dales uit eigen onderzoek.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Verduurzaming voeding (Premium)

Lees ook
Mobiele slachterij krijgt subsidie van Provincie Overijssel

Mobiele slachterij krijgt subsidie van Provincie Overijssel

De provincie Overijssel geeft 100.000 euro subsidie voor een mobiele slachterij voor varkens. De Coöperatie Mobiel Slachten U.A. is bezig met de ontwikkeling van een mobiele slachterij die naar de boerderij toe komt in plaats van de varkens naar de slachterij.

Dierenbescherming uit kritiek op ‘Beter Welzijn’-logo Mora-snacks

Dierenbescherming uit kritiek op ‘Beter Welzijn’-logo Mora-snacks

Al een aantal jaar voert snackmerk Mora het logo ‘Beter Welzijn’ op hun verpakkingen. Vorige week stond het logo centraal in een aflevering van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. De Dierenbescherming, bekend van het ‘Beter Leven’-keurmerk, uitte zich kritisch over Beter Welzijn. Het zou verwarrend zijn voor consumenten...

Dierenwelzijnscheck: Japanse Wagyu burger dieronvriendelijker dan Nederlandse variant

Dierenwelzijnscheck: Japanse Wagyu burger dieronvriendelijker dan Nederlandse variant

DierenwelzijnsCheck deed onderzoek naar het vlees van burgertenten in Amsterdam. Volgens de organisatie scoort meer dan de helft een onvoldoende op het gebied van dierenwelzijn. Daarnaast concludeert de organisatie dat Japans Wagyu vlees onterecht een goede reputatie heeft.