Zuivelbedrijf Boermarke gaat plantaardige kaasalternatieven maken

Beeld: Pixabay

Boermarke bouwt een productielijn voor plantaardige kaasalternatieven om in te spelen op de grote vraag. Het bedrijf richt zich op een diverse lijn producten.

Plantaardige markt groeit

Het bedrijf is bekend met de productie van plantaardige producten. Het produceert diverse plantaardige yoghurt- en ijsproducten op basis van kokos, haver, soja en amandelen Het bedrijf verwacht in januari 2021 te kunnen starten met de productie. Het bedrijf gaat in het eerste kwartaal dagelijks 10 ton plantaardige kaasproducten te produceren.  De komende weken plaatst het machines voor de productie, rijping en verwerking van de nieuwe producten in de fabriek in Enschede. Hierbij houdt het bedrijf ruimte over om snel op te kunnen schalen, mocht dat nodig zijn.

Diverse producten

Productontwikkelaar Emmy Bekhuis: “Na een lange tijd van marktonderzoek en ontwikkeling hebben we nu diverse producten ontwikkeld die voldoen aan de snel stijgende klantwens naar een plantaardig alternatief op traditionele kaas. Niet alleen hebben we vervangers voor traditionele Nederlandse kazen ontwikkeld, ook zijn er feta-style en mozarella-style kazen ontwikkeld. En nog steeds gaat de productontwikkeling door op basis van de marktvraag naar vervangers van andere kazen.” Boermarke gaat de kaas in verschillende vormen leven: plakjes, blokjes, geraspt en in grote horeca-blokken.

Meer variatie

Veerle Vrindt, directeur van ProVeg (een internationale non-profitorganisatie die plantaardig eten promoot), stelt: “Boermarke sluit aan bij een trend waarin steeds meer Nederlandse vlees- en zuivelbedrijven plantaardige takken openen omdat daarin – in tegenstelling tot dierlijke producten – toekomstige groei is te behalen."  Uit eerder onderzoek van ProVeg bleek al dat de Nederlandse consument een groter en gevarieerder aanbod plantaardige kaas wenst.

Bron: Boermarke en ProVeg

Thema's
Lees ook
Post-melk-generatie wil liever plantendrank

Post-melk-generatie wil liever plantendrank

Haver-, kokos-, soja- en rijstmelk zijn steeds populairder in de koffie of als glaasje bij het ontbijt. Nederland is niet meer zo’n fan van koeienzuivel, zijn derde grootste agrarische exportproduct. Terwijl het verkoopvolume van melk in de afgelopen jaren gestaag daalt, is dat van de plantaardige dranken juist in opmars. “Er...

Nestlé onthult nieuwe samenwerkingen rondom plantaardig eiwit

Nestlé onthult nieuwe samenwerkingen rondom plantaardig eiwit

Nestlé gaat samenwerken met plantaardig eiwitleverancier Merit Functional Foods en diens technologiepartner Burcon Nutrascience voor de vervaardiging van verschillende soorten plantaardig eiwit. Het ontwikkelen van nieuwe plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel is een hoge prioriteit voor de Zwitserse foodgigant. Het vorig jaar opgerichte...

Plantaardige eiwitfaciliteiten in kaart gebracht

Plantaardige eiwitfaciliteiten in kaart gebracht

Foodvalley NL heeft een overzicht gepubliceerd van Nederlandse faciliteiten voor het testen en opschalen van ingrediënten, halffabrikaten of eindproducten met plantaardige ingrediënten. Deze Protein Facility Map is bedoeld als hulpmiddel voor bedrijven die deze faciliteiten zelf niet hebben maar wel willen innoveren op dit gebied.