Eisen voor zuivelkeurmerk 'PlanetProof' gepubliceerd

koeien

Stichting Milieukeur (SMK) heeft het certificatieschema voor hun nieuwe zuivelkeurmerk ‘On the way to PlanetProof’ gepubliceerd.

Om het keurmerk te mogen dragen, moet melk voldoen aan eisen die betrekking hebben op diergezondheid en dierenwelzijn, grondgebondenheid, biodiversiteit en klimaat. Zo is weidegang een van de eisen die aan boeren worden gesteld. Ook is de kwaliteit van de melk is van belang.

De 10 procent

Ongeveer 10 procent van de Nederlandse melkveehouderijen zou op dit moment kunnen voldoen aan de criteria. “Er is bewust gekozen om de melkveehouderij op meerdere thema’s verder te verduurzamen”, aldus het SMK. “Dit maakt het geheel uitdagend, omdat verbeteringen op één onderdeel soms gepaard gaan met minder hoge scores op andere onderdelen. Het vergt veel vakmanschap om op alle thema’s goed te scoren.”

Wildgroei aan keurmerken

SMK maakte eerder al certificatieschema’s voor de groente- en fruitteelt en denkt met het zuivelkeurmerk een nieuwe impuls te geven aan de verduurzaming van de sector. Toch is niet iedereen geheel enthousiast over de uitbreiding van het keurmerkenassortiment. De vraag is of de consument echt geholpen is met het bestaande oerwoud aan keurmerken, waar sommige fabrikanten nog eens extra verwarring aan toevoegen door hun eigen keurmerk-achtige logo’s op verpakkingen te zetten.

 

Lees ook
Beter leven keurmerk blijft groeien

Beter leven keurmerk blijft groeien

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien. Dat blijkt uit de jaarcijfers die 22 oktober werden gepubliceerd. Het betekent volgens de organisatie dat boeren hun dieren steeds diervriendelijker houden.

Kathy Fortmann van FrieslandCampina: ‘Leiding geven, daar ben ik ingerold’

Kathy Fortmann van FrieslandCampina: ‘Leiding geven, daar ben ik ingerold’

Kathy Fortmann leidt FrieslandCampina Ingredients, een van de vier business groups van de zuivelcoöperatie. De Amerikaanse speelde een grote rol bij de recente herstructurering van de ingrediëntentak. Ze vertelt over de reorganisatie, de toekomst voor de ingrediëntentak en haar liefde voor fietsen. Fortmann woont al een aantal jaar in...

Drie redenen om vlees- en zuivelbenamingen te beschermen

Drie redenen om vlees- en zuivelbenamingen te beschermen

Hoe noem je plantaardige vlees- en zuivelvervangers? Benamingen als vegetarische worst of sojamelk roepen discussie op. Annette Toft, directeur van de Deense landbouw- en voedingsraad in Brussel en voorzitter van de werkgroep levensmiddelen van Copa-Cogeca, geeft drie redenen om vleesbenamingen te beschermen.