Eisen voor zuivelkeurmerk 'PlanetProof' gepubliceerd

koeien

Stichting Milieukeur (SMK) heeft het certificatieschema voor hun nieuwe zuivelkeurmerk ‘On the way to PlanetProof’ gepubliceerd.

Om het keurmerk te mogen dragen, moet melk voldoen aan eisen die betrekking hebben op diergezondheid en dierenwelzijn, grondgebondenheid, biodiversiteit en klimaat. Zo is weidegang een van de eisen die aan boeren worden gesteld. Ook is de kwaliteit van de melk is van belang.

De 10 procent

Ongeveer 10 procent van de Nederlandse melkveehouderijen zou op dit moment kunnen voldoen aan de criteria. “Er is bewust gekozen om de melkveehouderij op meerdere thema’s verder te verduurzamen”, aldus het SMK. “Dit maakt het geheel uitdagend, omdat verbeteringen op één onderdeel soms gepaard gaan met minder hoge scores op andere onderdelen. Het vergt veel vakmanschap om op alle thema’s goed te scoren.”

Wildgroei aan keurmerken

SMK maakte eerder al certificatieschema’s voor de groente- en fruitteelt en denkt met het zuivelkeurmerk een nieuwe impuls te geven aan de verduurzaming van de sector. Toch is niet iedereen geheel enthousiast over de uitbreiding van het keurmerkenassortiment. De vraag is of de consument echt geholpen is met het bestaande oerwoud aan keurmerken, waar sommige fabrikanten nog eens extra verwarring aan toevoegen door hun eigen keurmerk-achtige logo’s op verpakkingen te zetten.

 

Lees ook
Carrefour introduceert zuivelblockchain

Carrefour introduceert zuivelblockchain

Vanaf deze maand verkoopt de Franse supermarktketen Carrefour blockchainmelk. Via een QR-code op het pak kan de consument informatie vinden over de oorsprong en verwerking van het product. De informatie die consumenten met hun smartphone kunnen oproepen is bijzonder gedetailleerd. Met naam en toenaam worden de boeren, verwerkers en distributeurs genoemd...

FrieslandCampina werkt aan gezond en gebalanceerd assortiment

FrieslandCampina werkt aan gezond en gebalanceerd assortiment

FrieslandCampina kijkt kritisch naar de samenstelling van zijn producten. In 2018 voldeed 66% van de verkochte producten aan de Global Nutritional Standards (GNS). Over twee jaar moet minimaal 70 procent van de producten voldoen aan deze zelf-opgestelde voedingskundige criteria. De afgelopen jaren gaat het percentage dat voldoet aan de GNS structureel...

Melkproductie neemt toe met 155 kilo per koe

Melkproductie neemt toe met 155 kilo per koe

In 2018 is de gemiddelde melkproductie per koe met 155 kilo gestegen, blijkt uit de cijfers van monitoringsprogramma Agroscoop. Dit is opvallend omdat een warme en droge zomer zoals afgelopen jaar zorgt voor hittestress en minder melkproductie. De oorzaak van de productiestijging wordt toegeschreven aan de optimalisatie van het productieproces binnen...