Eisen voor zuivelkeurmerk 'PlanetProof' gepubliceerd

koeien

Stichting Milieukeur (SMK) heeft het certificatieschema voor hun nieuwe zuivelkeurmerk ‘On the way to PlanetProof’ gepubliceerd.

Om het keurmerk te mogen dragen, moet melk voldoen aan eisen die betrekking hebben op diergezondheid en dierenwelzijn, grondgebondenheid, biodiversiteit en klimaat. Zo is weidegang een van de eisen die aan boeren worden gesteld. Ook is de kwaliteit van de melk is van belang.

De 10 procent

Ongeveer 10 procent van de Nederlandse melkveehouderijen zou op dit moment kunnen voldoen aan de criteria. “Er is bewust gekozen om de melkveehouderij op meerdere thema’s verder te verduurzamen”, aldus het SMK. “Dit maakt het geheel uitdagend, omdat verbeteringen op één onderdeel soms gepaard gaan met minder hoge scores op andere onderdelen. Het vergt veel vakmanschap om op alle thema’s goed te scoren.”

Wildgroei aan keurmerken

SMK maakte eerder al certificatieschema’s voor de groente- en fruitteelt en denkt met het zuivelkeurmerk een nieuwe impuls te geven aan de verduurzaming van de sector. Toch is niet iedereen geheel enthousiast over de uitbreiding van het keurmerkenassortiment. De vraag is of de consument echt geholpen is met het bestaande oerwoud aan keurmerken, waar sommige fabrikanten nog eens extra verwarring aan toevoegen door hun eigen keurmerk-achtige logo’s op verpakkingen te zetten.

 

Lees ook
Interview: Zakenvrouw van het jaar runt kaas-familiebedrijf

Interview: Zakenvrouw van het jaar runt kaas-familiebedrijf

Mireille Kaptein leidt een familiebedrijf in de zuivelsector. Onlangs werd ze verkozen tot zakenvrouw van het jaar. ‘Wanneer je als dochter de zaak overneemt, moet je je eerst bewijzen.’ Mireille Kaptein staat al tien jaar aan het roer van Kaptein, een familiebedrijf dat groot is geworden in de kaas en boter. Ze nam, als derde generatie,...

Nieuwe bacteriecultuur voor zoetere yoghurt

Nieuwe bacteriecultuur voor zoetere yoghurt

Chr. Hansen heeft een nieuwe bacteriecultuur op de markt gebracht waarmee producenten zoetere yoghurt kunnen maken. Daardoor hoeven achteraf minder suikers te worden toegevoegd. De nieuwe bacteriecultuur, die van Chr. Hansen de lieftallige naam Sweety Y-1 kreeg, zou volgens het bedrijf voor minder verzuring zorgen gedurende de houdbaarheid van de...

Dierenbescherming introduceert Beter Leven Keurmerk voor zuivel

Dierenbescherming introduceert Beter Leven Keurmerk voor zuivel

Gister presenteerde de Dierenbescherming het Beter Leven Keurmerk voor zuivel. Het doel van dit nieuwe keurmerk is een meer duurzame en koevriendelijke melkveehouderij. Door een samenwerking tussen de Dierenbescherming, Natuur en Milieu en Vogelbescherming Nederland is het Beter Leven Keurmerk uitgebreid. Vanaf nu mogen ook zuivelproducten een Beter...