Stichting Milieukeur (SMK) heeft het certificatieschema voor hun nieuwe zuivelkeurmerk ‘On the way to PlanetProof’ gepubliceerd.

Om het keurmerk te mogen dragen, moet melk voldoen aan eisen die betrekking hebben op diergezondheid en dierenwelzijn, grondgebondenheid, biodiversiteit en klimaat. Zo is weidegang een van de eisen die aan boeren worden gesteld. Ook is de kwaliteit van de melk is van belang.

De 10 procent

Ongeveer 10 procent van de Nederlandse melkveehouderijen zou op dit moment kunnen voldoen aan de criteria. “Er is bewust gekozen om de melkveehouderij op meerdere thema’s verder te verduurzamen”, aldus het SMK. “Dit maakt het geheel uitdagend, omdat verbeteringen op één onderdeel soms gepaard gaan met minder hoge scores op andere onderdelen. Het vergt veel vakmanschap om op alle thema’s goed te scoren.”

Wildgroei aan keurmerken

SMK maakte eerder al certificatieschema’s voor de groente- en fruitteelt en denkt met het zuivelkeurmerk een nieuwe impuls te geven aan de verduurzaming van de sector. Toch is niet iedereen geheel enthousiast over de uitbreiding van het keurmerkenassortiment. De vraag is of de consument echt geholpen is met het bestaande oerwoud aan keurmerken, waar sommige fabrikanten nog eens extra verwarring aan toevoegen door hun eigen keurmerk-achtige logo’s op verpakkingen te zetten.

 

Altijd op de hoogte blijven?