Zuivelprijs zal flink dalen door coronacrisis

landschap-koeien-unsplash

Melkveehouders krijgen het zwaar te verduren door de Covid-19-pandemie, waarschuwen economen van Rabobank. De bank verwacht dat de zuivelketen tot ver in 2021 geraakt zal worden door de crisis. Vooral de export zal flink lager uitvallen.

Het gaat nu nog goed met zuivelbedrijven. Hamstergedrag van consumenten heeft voor een piek gezorgd in de vraag naar melkproducten, en het wegvallen van de horecamarkt werd gecompenseerd door de grotere vraag vanuit supermarkten. Die stijgende vraag is echter slechts tijdelijk. De economen van Rabobank verwachten dat consumenten zullen snel teruggaan naar hun normale koopgedrag. Dan zal het wegvallen van de vraag vanuit de horeca merkbaar worden, precies tijdens de piek van de melkproductie in het noordelijk halfrond. Zuivelvoorraden zullen toenemen, wat de melkprijs zal drukken.

Op de lange termijn verwachten economen een wereldwijde recessie. Lagere inkomens van consumenten zorgen voor een daling in de consumptie van melkproducten. Vooral de export wordt geraakt: groeimarkt China zal volgens Rabobank zo’n 30% minder zuivel importeren, en ook landen in Afrika en Zuid-Amerika zullen waarschijnlijk minder gaan invoeren.

Bron: Nieuwe Oogst

Lees ook
Supermarkten moeten kleinere winkeliers helpen handhaven

Supermarkten moeten kleinere winkeliers helpen handhaven

Tijdens de corona-persconferentie van dinsdagavond zei premier Mark Rutte dat "supermarkten meer moeten doen om coronaregels te kunnen naleven." Directeur Marc Jansen van supermarktkoepel CBL reageert verbaasd.

Horecavakbeurs Horecava 2021 volledig online

Horecavakbeurs Horecava 2021 volledig online

Horecava, jaarlijks in januari in RAI Amsterdam en de grootste horecavakbeurs van Nederland, wordt als gevolg van de coronacrisis volledig online georganiseerd. Het online evenement wordt gehouden op maandag 25 januari 2021.

Zwanenberg sluit vestiging Almelo tijdelijk

Zwanenberg sluit vestiging Almelo tijdelijk

Regio Twente is een van de 'hotspots' voor corona. Dat is ook merkbaar bij Zwanenberg Food Group. De organisatie ziet het aantal coronagevallen in de locatie aan de Sluisweg in Almelo toenemen. Daarom heeft Zwanenberg Food Group besloten deze productievestiging tien dagen te sluiten. De activiteiten liggen tot maandag 16 november stil.