Zuivelprijs zal flink dalen door coronacrisis

landschap-koeien-unsplash

Melkveehouders krijgen het zwaar te verduren door de Covid-19-pandemie, waarschuwen economen van Rabobank. De bank verwacht dat de zuivelketen tot ver in 2021 geraakt zal worden door de crisis. Vooral de export zal flink lager uitvallen.

Het gaat nu nog goed met zuivelbedrijven. Hamstergedrag van consumenten heeft voor een piek gezorgd in de vraag naar melkproducten, en het wegvallen van de horecamarkt werd gecompenseerd door de grotere vraag vanuit supermarkten. Die stijgende vraag is echter slechts tijdelijk. De economen van Rabobank verwachten dat consumenten zullen snel teruggaan naar hun normale koopgedrag. Dan zal het wegvallen van de vraag vanuit de horeca merkbaar worden, precies tijdens de piek van de melkproductie in het noordelijk halfrond. Zuivelvoorraden zullen toenemen, wat de melkprijs zal drukken.

Op de lange termijn verwachten economen een wereldwijde recessie. Lagere inkomens van consumenten zorgen voor een daling in de consumptie van melkproducten. Vooral de export wordt geraakt: groeimarkt China zal volgens Rabobank zo’n 30% minder zuivel importeren, en ook landen in Afrika en Zuid-Amerika zullen waarschijnlijk minder gaan invoeren.

Bron: Nieuwe Oogst

Lees ook
Acomo groeit ondanks coronapandemie

Acomo groeit ondanks coronapandemie

Amsterdam commodities (Acomo) publiceerde op 23 juli de cijfers van afgelopen half jaar. Het bedrijf handelt in specerijen, noten, eetbare zaden, thee en voedingsingrediënten. Zowel de winst als de omzet groeide ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Corona zorgt voor problemen rondom halalslacht voor Offerfeest

Corona zorgt voor problemen rondom halalslacht voor Offerfeest

Vrijdag 31 juli begint het offerfeest. Tijdens dit feest worden veel dieren halal geslacht. Dit jaar moeten hierbij ook de coronaregels in acht genomen worden. Nadat de NVWA acht slachterijen een verbod oplegden, stapten twee daarvan naar de rechter.

SIAL Parijs verplaatst naar oktober 2022

SIAL Parijs verplaatst naar oktober 2022

Beeld: SIAL SIAL Parijs verplaatst naar oktober 2022 De organisatie van SIAL laat weten dat ze de levensmiddelenbeurs twee jaar uitstellen. Het bedrijf had vanwege de coronapandemie verschillende maatregelen genomen om de beurs komende oktober door te kunnen laten gaan. In overleg met verschillende betrokkenen is nu toch besloten om de beurs uit te...