Zwanenberg Food Group honderdste stakeholder Samen Tegen Voedselverspilling

Zwanenberg Food Group heeft zich aangesloten als stakeholder bij Samen Tegen Voedselverspilling. Deze stichting zet zich in tegen voedselverspilling. Ook Zwanenberg Food Group draagt zijn steentje bij door onder andere reststromen te verwerken tot soepen en sauzen.
Foto: Zwanenberg Food Group
“Wij verwerken veel verse groenten in onze soepen”, zegt Maarten Elsinga, CEO van Zwanenberg Nederland. “Wij maken ze vervolgens lang houdbaar door ze in het gesloten blik te verhitten en te conserveren. Daarmee blijven de ingrediënten buiten de koeling lang vers en voorkomen we enorm veel voedselverspilling.”
Voedselverspilling
De Nederlandse consument verspilt jaarlijks ongeveer een kwart van zijn of haar voeding. De Stichting Samen Tegen Voedselverspilling wil dit veranderen. Elsinga: “De stichting Samen Tegen Voedselverspilling bundelt de krachten van bedrijven en publieke organisaties om samen te werken. De organisatie is zeer ambitieus: zij wil in 2030 50% van de totale voedselverspilling hebben gereduceerd, een duurzaam ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. We hebben het in Nederland dan over 1 miljard kilo voedsel per jaar.”
Op 1 december sloot Zwanenberg zich aan bij deze stichting en is hiermee de honderdste stakeholder. Elsinga: “Dat doen wij omdat wij ervan overtuigd zijn dat onze houdbare producten belangrijk kunnen bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Ook lopen er op dit moment gesprekken met kwekers, groenteleveranciers en ‑verwerkers om van reststromen soepproducten te maken. Reststromen zijn producten die qua maat of kleur net iets afwijken van wat de consument wil. Daardoor eindigen deze producten vaak als veevoer of als biomassa, terwijl wij er juist heerlijke soep of saus van kunnen maken.”
Zwanenberg Food Group
Zwanenberg Food Group is een voedingsmiddelenconcern met 1.800 medewerkers en een omzet van circa € 600 miljoen. Zwanenberg produceert vleesconserven, snacks, soepen, sauzen, gemaksmaaltijden en vegetarische producten. In de Benelux is de onderneming vooral bekend van de merken Kips (leverworst, paté, snacks, vega-producten), Huls (droge worst), Struik (knakworst, soepen, maaltijden) en Chicken Tonight (maaltijdsauzen). Zwanenberg Food Group heeft productielocaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Samen Tegen Voedselverspilling
Binnen de stichting Samen Tegen Voedselverspilling komen alle belangrijke initiatieven en expertise voor een verspillingsvrij Nederland samen. Het doel is om voedselverspilling met de helft te verminderen in 2030 ten opzichte van 2015. Dragende organisaties van de stichting zijn Food Tech Brainport, Gemeente Meierijstad, Ministerie van LNV, Provincie Noord-Brabant, Rabobank, Voedingscentrum en Wageningen University & Research.
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Webinar Foodvalley NL over het upcyclen van reststromen
Het ‘upcyclen’ van zijstromen van landbouw- en voedselproductie, is een van de meest effectieve technologische oplossingen om voldoende en verantwoord voedsel te produceren voor een groeiende wereldbevolking. Er zijn al veel technologische innovaties in ontwikkeling om deze zijstromen te benutten voor voedingsingrediënten en -producten, maar een van...
MBO Rotterdam-Rijnmond en IntelligentFood bundelen krachten tegen voedselverspilling
Het MBO-onderwijs in Rotterdam-Rijnmond en IntelligentFood werken samen in het project ‘Let’s change the face of food waste’. Het doel is voedselverspilling tegen gaan en meer bewustwording te creëren.
België lanceert open call Circulaire Voedselketen
Vlaanderen heeft de ambitie om tegen 2025 30% van de voedselverspilling te voorkomen of om deze te verwerken tot hoogwaardigere voedselproducten of veevoer. Eén van de manieren waarop Vlaanderen dit wil bereiken is door het bevorderen van de circulaire voedselketen.