Zweedse onderzoekster maakt bioplastic van fruitafval

Sinaasappel schil

De Zweedse onderzoekster Veronika Bátori heeft bioplastic vervaardigd uit appel- en sinaasappelafval. Zij hoopt dat er bedrijven aansluiten om het materiaal verder te ontwikkelen.

Bátori maakte het bioplastic op twee manieren. Bij de eerste methode werd het fruitafval in een vloeistof omgezet en ingedroogd tot een dunnen folie. Dit folie kan worden gebruikt voor het verpakken van voeding of het maken van afvalzakken. Bij de tweede methode gebruikte de onderzoekster een 3D-printer om de plastic producten te maken. Volgens Bátori zijn beide processen eenvoudig.

Toekomst

Deze bioplastics zijn op dit moment nog niet toepasbaar in de praktijk, want ze lossen op in water. Er kunnen dus nog geen milieuvriendelijke wegwerpbekers van gemaakt worden. De onderzoekster ziet echter wel toekomst in de methoden: “Er zijn een hoop discussies over voeding, brandstoffen, voedingsindustrie en gecultiveerd land. Vanuit dat perspectief geloof ik dat er toekomst is in bio-producten gemaakt van afval.”

Lees ook
Groente- en fruitconsumptie Nederland neemt toe

Groente- en fruitconsumptie Nederland neemt toe

De consumptie van groente en fruit in Nederland steeg in 2021. Nederlandse huishoudens kochten 3 procent meer groente en fruit ten opzichte van het voorgaande jaar, blijkt uit een analyse van GroentenFruit Huis, op basis van cijfers van het GfK.

Vers van de pers | Circulaire sinaasappelschillen

Vers van de pers | Circulaire sinaasappelschillen

Pers je een verse jus in de supermarkt en gooi je bij je volgende bezoek een feeststol in je winkelmandje, dan bestaat de kans dat de sinaasappelschillen van het sapje uiteindelijk in die stol zijn beland.  Hoe dan? Sinds kort werkt orangeadeproducent Royal Steensma samen met sinaasappelschillenstart-up PeelPioneers. Dat scheelt jaarlijks 1 miljoen...

Eetbare bushalte opent in Breda

Eetbare bushalte opent in Breda

In Breda vind je tot en met 21 september een eetbare bushalte vol groente en fruit. Het project waarin Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) in samenwerking met partners aandacht vraagt voor de consumptie van meer groente en fruit.