Zwitsers stemmen tegen volledige verduurzaming voedsel

stanserhorn-3014310_1280

In Zwitserland stemden burgers in een referendum met ruime meerderheid tegen twee voorstellen die de volledige voedselvoorziening in het land duurzaam moesten maken. Zowel de Zwitserse regering als het grootste deel van het parlement adviseerden de bevolking tegen de twee voorstellen te stemmen.

Fair-Food en Voedselsoevereiniteit

De twee voorstellen waarover gestemd kon worden waren het zogenaamde ‘Fair Food-Initiative’ en het wetsvoorstel ‘Voedselsoevereiniteit’. Het eerste initiatief wilde dat Zwitsers alleen nog maar duurzaam geproduceerde producten op hun bord krijgen, met betere etikettering, minder verspilling en strengere eisen aan geïmporteerde producten. Het initiatief kwam van onder andere de Grüne Partei en Greenpeace. Het voorstel ‘Voedselsoevereiniteit’ kwam van met name Franstalige boerenorganisaties en ging nog een stuk verder. Het had eigenlijk het doel import duurder te maken door te eisen dat producten aan dezelfde strenge eisen moeten voldoen als Zwitserse producten.

Zwitsers referendum

Het referendum, dat op burgerinitiatief werd gehouden, is in Zwitserland bindend. De overheid waarschuwde kiezers dan ook voor de gevolgen van een ‘ja’. Het zou voedsel voor de Zwitsers nog veel duurder hebben gemaakt dan het al is. Daarnaast zouden handelsverdragen op de schop hebben gemoeten en zou de exporterende industrie problemen hebben gekregen door hoge inkoopprijzen en sancties tegen de marktbescherming die de initiatieven voorstelden.

Uiteindelijk stemde slechts 38,7% van de kiezers voor het Fair-Food initiatief en 31,6% voor het voorstel ‘Voedselsoevereiniteit’.

Lees ook
Column: Naar duurzaam en gezond voedsel

Column: Naar duurzaam en gezond voedsel

Naar duurzaam en gezond voedsel In 2019 gaf de EAT-Lancet-commissie aan dat er radicale veranderingen nodig zijn om een wereldbevolking van 10 miljard mensen in 2050 duurzaam en gezond te kunnen voeden. Het driejarig onderzoek door 37 vooraanstaande voedselexperts uit 16 landen geeft aan dat ‘business as usual’ geen optie is. Concreet...

Eerlijke prijs voor vlees

Eerlijke prijs voor vlees

Nederlanders betalen te weinig voor vlees. Dat is de stelling van TAPPC. Deze coalitie pleit voor een 'eerlijke' prijs voor vlees waarin ook de maatschappelijke kosten zijn meegerekend. Minister Carola Schouten staat hier voor open. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Europeaan onderschat eigen impact op milieu

Europeaan onderschat eigen impact op milieu

De meeste Europese consumenten denken dat hun eetpatroon weinig invloed heeft op het milieu. Een groot deel van hen zegt echter wel rekening te houden met de duurzaamheid van hun voedsel. Dat blijkt uit een enquête over duurzaam eten van de Europese consumentenorganisatie BEUC. BEUC onderzocht via een enquête de mening van Europese consumenten...